Jacht op verwende seriekillers

eindspelIsa MaronEindspel. Serie De Noordzeemoorden deel 4. ISBN 978-90-443-4858-3, 456 pagina’s, € 19,99. Amsterdam: The House of Books 2016.

Gruwelijke schedelakkers, aangespoelde lijken en ingemaakte lichaamsdelen doen lustmoordenaars uiteindelijk de das om.

Kyra is een getalenteerde studente aan de politieacademie. Door toeval wordt zij geconfronteerd met misdaden die ze in samenwerking met inspecteur Maud Merkens weet op te lossen. Haar belangrijkste interesse voor het recherchewerk komt voort uit de verdwijning, al enkele jaren geleden, van haar vier jaar oudere zus Sarina. Kyra vindt allerlei aanwijzingen die haar op het spoor van haar zus zetten. Sarina, die een zeiltocht naar Denemarken maakte, blijft echter onvindbaar. Het lijk van haar vriend is wel gevonden.

In dit vierde deel van De Noordzeemoorden, doet Kyra een laatste poging de waarheid te achterhalen omdat in Engeland een serieuze verdachte vast zit. Het is een Nederlander, die het lot van Sarina kent.

isamaron1Isa Maron (1965) is een begenadigd schrijver van politiethrillers en (volgens haar eigen website) tevens schrijfcoach. Haar werk is vertaald in het Engels en in het Duits. In de eerste drie delen van deze serie (Galgenveld, IJskoud en Ritueel) wordt de lezer meegenomen naar moorden en misdaden in Noord-Holland. Zonder spruitjeslucht, maar met internationaal allure weet Maron de lezer vele honderden bladzijden lang bij de criminele les te houden. Terwijl Kyra, de getalenteerde rechercheur in de dop, op ambitieuze wijze inspecteur Maud de helpende hand biedt, blijft het raadsel van Sarina’s verdwijning haar bezig houden.

In dit boek, dat probleemloos ‘los’ kan worden gelezen, worden de messen voor de laatste ronde geslepen. Nederland, Zweden, Engeland en Schotland blijken allemaal plaats delict, waar een internationaal complot van machtige maar ook verdorven families verantwoordelijk is voor aangespoelde lijken, ritueel begraven schedels en zelfs altaren met lichaamsdelen op sterk water.

Kyra krijgt toestemming om de gearresteerde Nederlander in Engeland te ondervragen. Ze ontdekt in Londen een crimineel safe house waar een handlanger plannen ontwerpt om nieuwe meisjes te kidnappen en als seksslavinnen te misbruiken. Deze partner in crime voelt de adem van de Nederlandse justitie in zijn nek. Om te laten zien dat er met hem niet valt te spotten slaagt hij er in om nota bene de dochter van inspecteur Merkens te ontvoeren. Met een aantal andere meisjes brengt hij haar onder in een hermetisch afgesloten landhuis in Schotland. Daar brengt de man alles in gereedheid om zijn slavinnen op weerzinwekkende wijze seksueel te gaan vernederen. De jacht op deze zwaar gestoorde zedendelinquent begint gelukkig net op tijd.

Eindspel verrast als een thriller die zich zuiver richt op haar corebusiness, namelijk suspense. Zoals het hoort passeren er verminkte lijken, seksuele aberraties, achtervolgingen en schietpartijen, maar  nergens overschrijdt de schrijfster nodeloos de grenzen van het genre. Alles staat in dienst van fraai volgehouden spanning waarbij de lezer niet wordt lastig gevallen met ongeloofwaardige horror, puberale revolverhelden of lachwekkende spierbundels uit de sportschool.

Schitterende Nederlandse politieroman waarin stijlvol wordt afgerekend met crimineel krapuul.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.