Blij vrijgezellenbestaan

singlegeluk

Alexandra HeeringSingle geluk. Zo doe je dat! ISBN 978-94-92037-33-6. 271 pagina’s, €18,50. Amsterdam: Brandt 2016.

Ervaringen van singles en adviezen van experts om vrolijk in vrijheid te leven.

De auteur van dit boek was in therapie. Na het afscheid van de zoveelste partner begon ze zichzelf zielig te vinden omdat ze niet had wat ze wilde, terwijl anderen dat wel hadden. Ze wilde een vaste relatie. Op de vraag van haar therapeut hoe ze haar ‘tussentijd’ zou vullen als ze pas over tien jaar een geschikte partner zou vinden, braken de sluizen. Ze huilde en huilde, voelde zich wanhopig en was verbijsterd dat haar die vraag was gesteld. Toen ze was uitgehuild begon ze naar het antwoord te zoeken. Dit boek is het resultaat. Kort samengevat was haar conclusie dat je als single heel gelukkig kunt zijn als je de goede weg bewandelt. En die weg hoeft lang niet altijd naar een partner te leiden.

Geloof in het sprookje dan wordt het waarheid, is de tendens van het verhaal. Die wordt vervolgens geïllustreerd in verschillende hoofdstukken waarin ‘alleen reizen’, vrije romantiek en eenman/vrouws-seks, de lol om kinderen van een ander, de heerlijkheid van alleen wonen, de vrijheid van het sociaal leven als single, de grotere kansen tot zelfontplooiing en de eigen spiritualiteit onder de loep worden genomen. Waar het woord ‘vrijgezel’ jarenlang voldeed, gebruikt de auteur consequent single, dat in de officiële vertaling niet alleen vrijgezel maar ook ‘verlaten, eenzaam en alleen’ betekent. Minder vrolijke begrippen, maar daar doet de schrijver wat aan.

alexandraheeringAlexandra Heering (1971) heeft een eigen communicatiebureau en schrijft in opdracht biografieën voor families.

In ieder hoofdstuk komen niet alleen ervaringsdeskundigen aan het woord maar ook psychologen. Ze bezingen allemaal hoezeer hun leven verrijkt is sinds zij single zijn. Ze ontmoeten veel meer opzienbarende mensen, hun reizen worden minder saai, de erotiek is veel opwindender nu ze zich niet hoeven te beperken. Ook de alleenstaande, gescheiden ouders bezingen de verbeterde contacten met hun kinderen sinds de partner de deur uit is.

Er staan ontegenzeggelijk handige en mooie adviezen in dit vlot geschreven boek. Maar toch komt al die blijmoedigheid vaak wat krampachtig over. Want je zult maar eigen kinderen willen en geen partner hebben. Je zult maar behoefte hebben aan een goede seksuele relatie maar niet iemand tegenkomen met wie dat kan. Dan kun je in dit boek de lof bezongen zien van goede zelfbevrediging, maar met z’n tweeën is toch ook een feest? Vrijheid blijheid? Niet altijd. En inderdaad, je kunt klassieke muziek beluisteren op de tijd dat een partner zou willen kijken naar sport op tv, maar van een beetje geven en nemen wordt een mens ook gelukkig.

Single geluk is niet het ultieme geluk, al doet de schrijver dat geloven.

Desondanks een boek waar singles en duo’s plezier aan kunnen beleven.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Diversen, Non Fictie. Bookmark de permalink.