Onder criminelen

kickLuc Deflo – Kick. ISBN 978-90-8931-608-0, 289 pagina’s, € 22,95.  Gent: Borgerhoff & Lamberigts 2016.

Belgische jongeman komt in contact met Marokkaanse bende

Dit is zeker geen doorsnee thriller. Ten eerste ligt het vertelperspectief bij de criminelen en niet bij de speurder. Nicolas Geniets (in het boek Nicolas Van Geneugden) vertelt zijn belevenissen als bendelid en gevangene aan de auteur, die er een thriller van maakte.

LucDefloLuc Deflo (1958) is schrijver en organisatieadviseur. In 1999 schreef hij zijn eerste thriller. Na Intifada, Macht, Teek, Donkere Maan en Vlees wordt Kick waarschijnlijk een nieuwe bestseller. Deflo wordt door velen beschouwd als de beste thrillerschrijver van Vlaanderen.

Als het verhaal begint is Nicolas nog een normale burgerman. Hij is wel een gewiekste zakenman die het zwarte geld niet schuwt. Hij heeft een mooie vriendin, maar als de belastingdienst alles in beslag neemt verlaat zij hem voor een ander. Het geeft hem een kick om deze man hinderlijk te stalken. Uit verveling gaat hij kickboksen. In de sportschool traint ook een viertal Marokkanen. Heel behoedzaam en geleidelijk probeert hij met hen in contact te komen. Op een bepaald moment zijn ze kwaad omdat één van hen geweigerd is bij de ingang van de nachtclub Equinox. Hij werd voor ‘makak’ uitgemaakt. Ze willen wraak. Nicolas belooft hulp. Hij heeft een clubkaart en kan naar binnen en aan hen vertellen waar de portiers zich bevinden. Er ontstaat een ware veldslag. De Albanese portiers worden verdreven en het vijftal neemt de taken over.

Na verloop van tijd komt de Albanese bende van Petrit Basha weer wraak nemen. De overmacht is te groot, maar er wordt niet gevochten. Petrit Basha sluit een overeenkomst met Redouan, de leider van de Marokkanen.

De auteur beschrijft meesterlijk het proces van vriendschap. Nicolas wint hun vertrouwen en er ontstaat een soort broederschap. Yasmina is de enige vrouw. Ze is beeldschoon en Nicolas wordt hopeloos verliefd op haar, maar ze is onbereikbaar voor hem. In deze thriller blijft het  voortdurend vechten en wraaknemen. Ze deinzen zelfs niet terug voor moord.

Kick is een heel spannende thriller. Een echte verhaallijn is er niet. Het gaat van incident naar incident. Steeds is er de dreiging van de Albanese gangster Petrit Basha met zijn bende. Ook moeten ze voortdurend op de hoede zijn voor de politie. In de loop van het verhaal komen er bij de vier Marokkanen onderlinge wrijvingen.

De hoofdpersoon is een wonderlijke persoon. Nicolas gaat heel ver in zijn pogingen vriendschap te sluiten en later in stand te houden. Een echte crimineel is hij niet, hij mist de koelbloedigheid. Hij houdt zich buiten de gevechten. Hij bewondert Redouan. Die kent de één-seconde-regel. Bij dreiging pijnsnel als eerste in gevecht gaan, de tegenstander direct aanvallen. Nicolas is chauffeur, staat op de uitkijk of doet het denkwerk.

Deflo schrijft heel goed. We kunnen spreken van een literaire thriller. Zijn taal is zeer verzorgd en hij gebruikt originele beeldspraak. Zijn persoonsbeschrijvingen zijn diepgaand. We krijgen een goed beeld van de diverse persoonlijkheden.

Goed geschreven spannende thriller.

 

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.