Spaanse erfenis loopt uit op thriller

hetgelukvaneenwijngaardMaría DueñasHet geluk van een wijngaard. Vertaald uit het Spaans (La Templanza) door Nadia Ramer. ISBN  978-90-284-2653-5, 512 pagina’s, € 24,99. Amsterdam: Wereldbibliotheek 2016.

Mexicaanse gelukszoeker erft landgoed in Andalusië en raakt verstrikt in familiedrama.

In de jaren zestig van de Negentiende Eeuw leveren de Mexicaanse zilvermijnen fortuinen op, worden er via Cuba clandestien de laatste slaven verhandeld en levert de streek rond Jerez de la Frontera in Andalusië scheepladingen vol vaten sherry aan Engeland.

De schatrijke mijnbouwexploitant Mauro Larrea raakt failliet als zijn belegde geld door de Amerikaanse Burgeroorlog waardeloos wordt. Diep in de schulden vlucht hij naar Cuba om daar nieuw fortuin te zoeken. Door toeval raakt hij verwikkeld in een riskante weddenschap die hem uiteindelijk een erfenis oplevert. Het gaat om een uitgebreide wijngaard, een bodega en een landhuis bij Jerez in Andalusië. Hij reist naar Spanje met de bedoeling om het bezit zo snel mogelijk te verkopen en daarna met de opbrengst zijn oude leven in Mexico weer op te pakken. Het zal anders gaan dan hij denkt.

LUMENPHOTO.BE - 03 03 2012 - BELGIE - Schrijfster Maria Dueñas. Uitsluitend voor gebruik bij publicaties over de uitgave 'Het geluk van een wijngaard'. Geen gebruik na 16 03 2017. Foto: Wouter Van Vaerenbergh/Lumen, volledige naamsvermelding is verplicht.

Foto: Wouter Van Vaerenbergh/Lumen

María Dueñas (1964) verraste iedereen in 2012 met haar uitzonderlijke roman Het geluid van de nacht. Met deze familiekroniek laat zij de lezer ook nu weer niet los. Het is een meeslepend verhaal dat zich anderhalve eeuw geleden afspeelt.

Larrea arriveert in Jerez. In eerste instantie blijken de door de weddenschap verkregen landerijen, wijnhuizen en het landhuis wettelijk aan hem toe te vallen. Sommige onterfde familieleden zoeken echter contact met hem en betwisten de erfenis. De belangrijkste is de welgestelde Soledad Claydon. Ze is gehuwd met een Engelse wijnkoper en kleinkind van de stichter van de wijngaard. En ze is niet de enige. Soledad heeft een halfbroer die op geld belust is en een zus die in een klooster zit. Bovendien komt de vrouw van een onterfde neef uit Cuba aanzetten. Verder spelen niet alleen financiële kwesties, maar ook ligt de familie overhoop door al dan niet ingeloste verliefdheden en is er de onopgeloste moord op de oudste broer van Soledad.

Larrea wil met deze kwesties eigenlijk niets te maken hebben, de hele tent verkopen en de benen nemen. Soledad weet hem echter heel listig mee te slepen in haar familiedrama. Met name de geheimzinnige ziekte van haar echtgenoot speelt de karaktervolle dame daarbij parten. Terwijl de problemen zich opstapelen, zorgt de schrijver in deze sfeervolle historische thriller voortdurend voor heerlijke, onverwachte oplossingen.

Dit boek zal in het bijzonder lezers aanspreken die gecharmeerd zijn van de ouderwetse Spaanse sfeer waarmee dit boek sterk is doortrokken. Daarnaast zal wie Mexico, Havana of Jerez de la Frontera kent dit boek ongetwijfeld met extra gretigheid lezen. Net als de lezer die op zoek is naar tijdloze familiedrama’s.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller, Geschiedenis. Bookmark de permalink.