Kerstconcert in vrolijke verhalen

kerstmettantejoMarjan van den BergKerst met tante Jo. ISBN 978-90-824612-3-7. 94 pagina’s, €15,-. Oudendijk: Marjan van den Berg Teksten.

Hoe een boom, een lied, een tante, een jurk of een diner de kerst kunnen maken of breken.

Er zijn mensen die het liefst op 24 december de bel zouden afzetten, de telefoon verstoppen en de ramen blinderen om daarna met hun hoofd onder het dekbed lijdzaam af te wachten tot de 26ste december en daarmee het kerstfeest voorbij is. En er zijn even zoveel mensen die half november de dagen beginnen af te tellen, de kerstkaarten die ze ’s zomers op de camping geborduurd hebben op 1 december versturen, menu’s opstellen, in gezang uitbarsten en elk jaar van iedere kerstminuut voor 100% genieten.

De schrijfster hoort tot de middelmoot. Ze vindt kerstmis meer dan enig, maar koopt ieder jaar opnieuw een gehandicapte boom, ze krijgt haar kerstkalkoen niet dichtgenaaid, zou liever op haar vertrouwde bonten pantoffels dan op ‘palen’ lopen…. Maar toch… ze eist dat op die ene dag per jaar – vaker hoeft echt niet jongens – haar familie zich om haar tafel schikt om gezamenlijk flink te lachen en te genieten.

Haar familie. En natuurlijk Tante Jo. Want Marjan van den Berg heeft een tante Jo zoals alle families een tante Jo hebben, al heten ze daar soms anders. Een tante Jo die volgens traditie kerstmis bij haar komt vieren. Een tante Jo die niet gezegend is met subtiliteit, maar wel met een loszittend kunstgebit. Een tante Jo die na de maaltijd snurkend in slaap valt en die kerstkaarten knipt van de kaart die je vorig jaar zelf aan haar stuurde. Bestaat die tante Jo? Wel zeker. Kijk maar rond in uw familie.

MarjanvandenBergMarjan van den Berg (1955)  is freelance journalist en schrijver van Sanne, een al jaren durende feuilleton in het tijdschrift Margriet. Ze schreef een prachtige roman over haar dementerende moeder. Sinds kort is ze ook uitgever.

Hoe levend is tante Jo? Dat laat de auteur graag aan haar lezers over. Feit is dat Van den Berg een aantal jaren geleden gevraagd werd een kerstverhaal voor te lezen in het dorp waar zij woont. Eerst koos ze voor Bomans’ De engel. Daarna besloot ze de verhalen zelf te schrijven. Daarbij koos ze onderwerpen ‘uit het leven gegrepen’. Ze vertelde over de aankoop van een goede boom, over haar gestuntel met het kerstmenu terwijl ze er toch zeker van was dat Jozef en Maria in Bethlehem geen kerstdiner, geen boom, geen snoezig kerstjurkje en geen ‘palen’ (torenhoge hakken) hadden gehad. Laat staan een met knipperlichtjes verfraaid rendier tegen de kerststal.

Plezierige verhalen, met steeds op het eind een kort rijmpje als ‘nadenk-moment’. Hoe tante Jo dat vindt? Die is vorig jaar helaas overleden. Maar wie weet zit ze nog pontificaal aan de dis bij de lezers van dit bijzondere kerstboek.

Echt een boekje om in december cadeau te geven. En om in de donkere dagen van kerst aan het diner wat uit voor te lezen.

Een heerlijk feestelijk boekje.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Korte verhalen. Bookmark de permalink.