Eenvoudig en uitnodigend

lekkerensimpelJorrit van Daalen Buissant des Amorie & Sofie Chanou – Lekker & Simpel. 200 hoofdgerechten. ISBN 978-94-615-6213-5, 320 pagina’s, € 19,95. Amsterdam: Bertram+deLeeuw 2016.

Kookboek met zo’n 150 lekkere en simpele gerechten.

Zoals de titel al aangeeft: lekker en (vooral simpel). Geen fancy ingrediënten, geen dure producten, geen ingewikkelde bereidingswijzen. Het ideale studenten- of beginnerskookboek:  Goedkoop, eenvoudig, gevarieerd en lekker.

Ze gebruiken vrij veel voorraadkastproducten: pitabroodjes, taco chips, tortilla wraps, kikkererwten, rijst en tomatenpuree. Aan te vullen met kaas, groentes en eventueel vlees of vis. Zeker als je geen gereguleerd leven leidt is dat heel handig. Dan is er altijd wel iets te fabrieken.

jorritsofieDe fotografie is zonder te veel opsmuk en toont een duidelijk beeld van het resultaat. Zoals je het ziet wordt het ook. Voor wie verder geïnteresseerd is hebben de schrijvers een uitgebreid blog (www.lekkerensimpel.com) waar kooktips, video’s en heel veel recepten opstaan.

Ik turfde 108 gerechten met vlees, waarvan er een hoop zijn waar je het vlees uit weg zou kunnen laten. Met de 72 gerechten zonder vlees dus ook fijn voor de flexitariër. Ook prettig en best logisch is dat de recepten voor twee personen zijn. Er zijn vast meer 2-eters dan 4-eters. En twee laat zich indien nodig heel prima vermenigvuldigen.

rostikoek-met-paprikaRösti koek met paprika

Zeker als je een keukenmachine hebt die het raspen van je overneemt, is dit een geweldige katerlunch. Ook zonder kater trouwens. Of als bijgerecht. Wat knapperiger als je er wat minder courgette in doet en wat zachter als je er wat meer courgette in stopt. Ideale manier om groentevrezers aan hun vitamientjes te helpen. Het heeft de mjam-factor die bijna die van een kroket benadert. Niet te zuinig met de olie tijdens het bakken. Dat helpt.

 

 

italiaanse-gehaktballenItaliaanse gehaktballen

Los van de vraag ‘sinds wanneer gaat er rundergehakt in een gehaktbal?’ was het commentaar vooral stilte met wat gesmak  en geknor.

 

 

 

 

kikkererwtenschotel-met-gehakt2Kikkererwtenschotel met gehakt

Voelt als een studentenhap: Je neemt gehakt en je doet daar allerlei dingen in die je nog hebt liggen. En dan vraag je je af waarom je dat niet veel vaker doet.

 

 

 

 

kapsalonKapsalon met rösti

Na wat scepsis over een gezondere home made variant op de kapsalon (patat met kaas, döner vlees, ijsbergsla met wat tomaat en komkommer en veel knoflook- en chilisaus) toch oprecht enthousiasme. Deze kapsalon wordt gemaakt met gehakt, rösti, paprika en beduidend meer ijsbergsla komkommer en tomaat dan in het origineel, wat het een hoop goed doet. Aardappelen, vlees en groenten in een. Jammer dat de aanwezige pubers concludeerden dat een kapsalon dus eigenlijk ook een gezond gerecht is, wat met gemiddeld 1200 Kcal per portie toch niet zo ’n goed idee is. En voor wie het nog gezonder en/of lichter wil: Er staat ook een kipsalon in die we zeker ook nog gaan proberen.

pittige-quesadillas-met-kidneybonenPittige quesadilla’s met kidneybonen

Heerlijke knapperige tortilla met een zachte en pittige bonenvulling. Het was als bijgerecht bedoeld, maar opeens was het hoofdgerecht de bijzaak geworden. Daar was niet meer zoveel interesse in. Deze gaat zeker in de herhaling.

 

 

 

 

pittige-kikkererwtenschotel-met-tonijn-2Pittige kikkererwtenschotel met tonijn

Heerlijke zachte tonijn-bonenschotel. Hoewel je, als je het iets verantwoorder zou willen doen, misschien ook een blikje makreel zou kunnen proberen.

Als je je weer eens vertwijfeld afvraagt wat je in nou weer in vredesnaam moet gaan eten is dit je kookboek. Alles is maakbaar en haalbaar binnen afzienbare tijd. Geen: Oh wat lekker, maar waar haal ik om zes uur nog een lijn gevangen zeebaars en vadouvankruiden vandaan. Je slaat het boek open, kiest een willekeurig recept, loopt naar de dichtstbijzijnde supermarkt  en binnen no time zit je lekker achter je dampende bord te smikkelen.

Voor een ieder die snel, voordelig en gemakkelijk een lekkere maaltijd op tafel wil.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Eten en drinken. Bookmark de permalink.