‘Ecolachen’

het-kippencollectiefSusan JubyHet kippencollectief. Vertaald uit het Engels (Home to Woefield) door Tracey Drost-Plegt. ISBN 978-90-206-0837-3, 368 pagina’s, €19,99. Alkmaar: Pepper Books.

New Yorkse jonge vrouw wordt op goed geluk boerin.

Prudence Burns tracht in haar woonplaats New York zo milieubewust mogelijk te leven. Een moeilijke taak en ze droomt er dan ook van haar ideaal voor een ‘groene wereld’ op het platteland ten uitvoer te kunnen brengen. Het lot is haar gunstig gezind als ze de boerderij van haar oudoom Harold erft. Prudence verhuist op stel en sprong om haar droom te gaan waarmaken. Maar het feit dat ze in New York op het balkon haar eigen kruiden kweekte maakt nog geen boerin van haar. De harde werkelijkheid van het boerenbestaan valt haar rauw op het dak. Zeker als ze naast de boerderij ook nog eens ooms norse knecht Earl heeft mee geërfd, bepaald geen toonbeeld van vlijt. Hoe moet ze van het vervallen huis en het kale, dorre stuk land een bloeiend boerenbedrijf maken?

Naast Earl krijgt Prudence er al gauw nog twee huisgenoten bij. Ooms overbuurjongen Seth, verslaafd, enigszins mensenschuw en door zijn moeder de deur gewezen en de 11-jarige vroegwijze Sara, expert in het kippen-wezen, wonen al spoedig ook bij haar in. Prudence moet geld van de bank zien te krijgen en omdat ze aanneemt dat de financiers weinig vertrouwen in haar landbouwkundige kwaliteiten zullen hebben vertelt ze dat ze van de boerderij een behandelcentrum voor mensen met problemen wil maken. Zij zal hen schrijftherapie geven en het boerderijwerk zal deel van die therapie zijn. Maar hoe ze dat moet doen? Ze heeft geen flauw idee. De bank geeft haar desondanks drie maanden uitstel om de rekeningen te betalen die Harold haar met het huis heeft nagelaten.

susanjubySusan Juby (1969) schreef diverse boeken voor kinderen en jongvolwassenen (Young Adult books). Dit is haar eerste roman voor volwassenen, het boek is genomineerd voor verschillende prijzen.

Het verhaal wordt verteld vanuit de belevingswereld van de vier hoofdpersonen, de ondernemende vrolijke Prudence, de knorrige werkschuwe Earl, de drankzuchtige wat neurotische Seth en de ontwapenende Sara die dolgraag prijzen wil winnen met haar opzienbarende kippen. Zij vertellen om de beurt als ik-figuur een hoofdstuk, waarbij de meeste ruimte wordt ingeruimd voor Prudence.

‘Groene denkers’ hebben vaak iets grauws. Voor Prudence en haar vazallen gaat dat niet op. Idealisme, ‘ecodenken’, groen leven en tussentijds zondigen, een scheutje romantiek op z’n tijd en een dosis milieubewustzijn leiden bij de hoofdpersonen van dit boek  tot absurde situaties. Bij de lezer zullen al die dingen zorgen voor een grote glimlach.

Dit is een vrolijk boek. De uitgever propageert op de kaft: Het meest hilarische boek van het jaar. Feit is dat al die vrolijkheid af en toe zorgt voor een ‘lach-of-ik-schiet’-stijl. Maar vooruit, als lachen inderdaad gezond is, is dit boek een medicijn.

Een ontspannende roman, die wat mij betreft ook zeer geschikt voor Young Adults is. Met als rode draad erdoorheen geweven: wees empathisch, geef mensen een tweede kans, geloof in ieders idealisme en alles komt op zijn pootjes terecht.

Het leesplezier straalt ervan af.

Aan dit boek is op 16 november 2016 tevens aandacht besteed in het programma Puur Cultuur van MeerRadio.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Dieren, Fictie. Bookmark de permalink.