Bewapening tegen identiteitsfraude

mijngestolenlevenKevin Goes – Mijn gestolen leven, identiteitsfraude in Nederland. ISBN 978-90-468-2100-8,   160 pagina’s, € 18,99. Amsterdam: Nieuw Amsterdam 2016.

Zijn pas werd gestolen, zijn leven geroofd en het veilige gevoel van vroeger kwam nooit terug.

Journalist Kevin Goes krijgt een aanmaning in de brievenbus. Hij heeft een betalingsachterstand van € 13.101,37 op zijn huur. Maar het huurhuis in Dordrecht bewoont hij niet. Hij is er zelfs nooit geweest. Er loopt een tweede Kevin Goes in Nederland rond. Hij heeft op een kopie van het paspoort van de echte Kevin een andere pasfoto geplakt. Deze tweede Kevin heeft dat huis gehuurd en daar een wietplantage ondergebracht. De rekening gaat naar de echte Kevin. Een tweede Kevin? Misschien is er ook wel een derde of een vierde Kevin.

De echte Kevin Goes dacht aanvankelijk dat het niet veel moeite zou kosten het misverstand voor de rechter uit de wereld te helpen. Maar in Nederland hoeft een gedaagde helemaal niet fysiek voor een rechter te verschijnen. En probeer dan maar eens te bewijzen dat er een tweede Kevin rondloopt.

kevingoesIn dit boek beschrijft journalist Kevin Goes de martelweg naar de uiteindelijke beslissing van de rechter dat hij de genoemde huursom niet schuldig is en ook niet hoeft op te draaien voor de proceskosten.

Het blijkt doodgemakkelijk om in Nederland een identiteit te stelen en het criminele pad ermee op te gaan. En het komt honderden keren per jaar voor. Identiteitsfraude wordt pas de laatste tijd mondjesmaat onderkend als een misdaad met een eigen karakteristiek. Het is geen gewone fraude, het is geen heling maar valsheid in geschrifte is het wel. Het heeft vaak te maken hacken. Het is een nieuwe misdaad als zodanig zowel door politie als door justitie moet worden behandeld en een aparte strafbaarstelling verdient.

Goes schreef een uiterst behartigenswaardig boek over deze kwestie. Niet alleen geeft hij, zoals van een journalist mag worden verwacht, een meeslepend en goed onderbouwd relaas als ervaringsdeskundige, maar ook interviewt  hij juridische deskundigen zoals Theo de Roos, emeritus hoogleraar strafrecht en Helen van der Sluys, coördinator van het Centrum Meldpunt Identiteitsfraude.

Identiteitsfraude heeft op de slachtoffers een enorme impact. Als je auto wordt gestolen, kan je die terugkopen. Maar als iemand je leven steelt, is dat anders. Daar is er namelijk maar één van. Je basisgevoel van veiligheid krijgt een enorm knauw als dat jou wordt ontnomen.

Het boek besluit met een aantal waardevolle tips en trucs om je te wapenen tegen deze misdaad. Afgezien van de prettige stijl waarin het is geschreven, is het een onmisbaar boekje voor iedereen die een paspoort of rijbewijs bezit en wel eens zaken doet via internet.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Misdaad, Non Fictie. Bookmark de permalink.