Broederliefde tot de dood

netveertienAndré PlatteelNet veertien. ISBN 978-94-92241-12-2, 220 pagina’s, € 18,95. Utrecht: Magonia 2016.

Twee broers worden volwassen, maar op wel heel verschillende wijze.

De broers Jonathan (Jonas) en Stefan groeien op in een gezin aan de onderkant van de samenleving. Overleven is het devies, veel hulp van hun ouders krijgen ze daar niet bij.

Jonas maakt op zijn veertiende in korte tijd de wereldreis van kind naar volwassene. Via zijn verkeerde vrienden komt hij, als onwetend toeschouwer, in de wereld van de misdaad terecht. De wereld van de liefde boeit hem aanzienlijk meer. Hij experimenteert met meisjes en doet zijn eerste seksuele ervaringen op.

Thuis groeit zijn jongere broertje Stefan op, in bewondering voor de oudste. De twee houden van elkaar. Ze zijn ongewild elkaars baken in een gezin dat, aan de onderkant van het sociaal leven, te maken krijgt met drank, werkloosheid en de tragedie van de onmacht. Als moeder ernstig ziek wordt en overlijdt vervalt hun voornaamste houvast. Jonas zoekt zijn heil vaker bij zijn vrienden en de jonge Stefan kijkt bewonderend toe. Maar als híj veertien is, wacht hem niet eenzelfde wereldreis naar de volwassenheid als zijn broer meemaakte. Hij wordt ziek. Hij krijgt kanker en hij vraagt zich vertwijfeld af of hij alle mooie dingen die Jonas meemaakte moet gaan missen. De vader ziet het verval van zijn gezin in groeiende onmacht aan.

andreplatteelAndré Platteel (1969) is een voormalig marketing-goeroe. Dit is zijn tweede roman.

Dit boek zindert van de onzekerheid die de jonge jongens bevangt in hun groei naar volwassenheid. De broers houden van elkaar, ook deze liefde grijpt de lezer bij vlagen naar de keel. Abdelkader Benali noemde dit boek een ‘literaire hormonenbom’, en al zinderen die hormonen  niet continu van de bladzijden af, wie de groei van de twee broers van zo nabij meemaakt als de auteur presenteert, maakt wel degelijk deel uit van hun jonge ontdekkende leven. De één ontdekt het leven, de ander de dood. Hun liefde voor elkaar laat de lezer delen in hun onmacht.

Aangrijpend, mooi geschreven, ingehouden van toon waar uitweidingen  zouden storen.

Knappe (korte) coming of age roman.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Fictie, Seksualiteit, Ziekte en dood. Bookmark de permalink.