Lugubere geheimen in een meer

HetmeisjeopdefotoCarina Bergfeldt – Het meisje op de foto. Vertaald uit het Zweeds (Fotografiet) door Corry van Bree. ISBN 978-94-005-0319-9. 288 pagina’s, €17,50. Amsterdam: A.W. Bruna 2016.

Verhaal van liefde, mishandeling, wraak en moord.

Als Viktor Hyldgaard, een bedaarde houthandelaar, na het werk met vrienden een paar biertjes gaat drinken en om 10 uur huiswaarts keert, komt hij nooit meer aan. De volgende morgen doet zijn vrouw Jeanette aangifte. Maar de politie, rechercheur Anna Eiler, vindt het te vroeg voor alarm. Het komt wel vaker voor dat een man na een avondje stappen een ‘nachtje uit logeren gaat’.  Wie wel begrip voor Jeanette heeft, is misdaadjournaliste Julia Almliden. Zij leeft mee, begrijpt Jeanette, omdat haar eigen vader ruim een jaar geleden verdween en nooit meer werd gevonden.

Dan ontdekken een vijfjarig jongetje en zijn moeder een hoofd in het meer. Nu is het tijd voor actie. Een duiker vindt ook een lichaam. Maar hij vindt nog meer. Véél meer. Het lijkt erop dat het water een compleet massagraf is geworden.

Ook Viktors lichaam wordt gevonden. Hij is op griezelige wijze vermoord. In zijn keel is de polaroidfoto van een donkere vrouw gestoken. En daarin is hij gestikt. Wie is die vrouw op de foto? Heeft zij Viktor vermoord? Anna Eiler moet de hulp inroepen van een expert, de getrouwde Patrik Morrelli. Hij is een meer dan goede bekende van haar uit een voorgaande moordzaak. Ze pakken de draad van hun liefdesverhouding gretig op. Wie ook uit het verleden opduikt is Ing-Marie, misdaadjournaliste.

CarinaBergfeldtCarina Bergfeldt (1980) is Amerika-correspondent voor de Zweedse tv-zender SVT. Hiervoor werkte ze tien jaar voor de grootste krant van Zweden Aftonbladet.  Ze kreeg een belangrijke journalistieke prijs voor haar reportages over het bloedbad op het Noorse eiland Utøya. Haar eerste thriller De moord op mijn vader verscheen in 12 talen.

Het verhaal uit dit boek heeft een vrij ingewikkelde aanloop. Dat komt omdat een aantal van de hoofdpersonen  al voorkwamen in Bergfeldts eerste thriller. Ze neemt de tijd hen voor te stellen, waardoor dit boek ook goed ‘los’ te lezen is, maar dat gebeurt af en toe nogal wijdlopig. Daarmee leidt ze de aandacht af van het kernverhaal.

Met dat verhaal zelf, de raadselachtige verdwijning en moord, is overigens helemaal niets mis.  De auteur neemt de lezer aan de hand, confronteert hem met raadsels, met liefdesgeschiedenissen en opmerkelijke karakters.

Wordt het raadsel rond de verdwijning van Julia’s vader alsnog opgelost? Is het huwelijk van de bezorgde Jeanette echt zo goed als ze wilde doen geloven toen Viktor verdween? Was de houthandelaar tijdens zijn zakenreizen naar Vietnam een brandschone zakenman of speelden er ook andere zaken waarvoor hij later in Zweden moest boeten? En langs de zijlijn tenslotte: lijmt Julia haar huwelijk, zet Anna haar minnaar nu wel of niet aan de kant?

Lees dit boek. Zet u  even heen over de talloze, wat rommelige, kennismakingslijnen naar het eerste boek en duik er in onder.

Enerverende en bij vlagen lugubere thriller.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.