Bloed en bedrog

MarekRichard House – Marek (The Kills-reeks). Vertaald uit het Engels (Marek) door Anneke Bok en Nan Lenders. ISBN 978-90-445-3286-9, 384 pagina’s, € 19,95. Breda: De Geus 2016.

Afgeplakte grafkelder en ongrijpbare sadisten leveren Napolitaanse horror.

Twee geheimzinnige broers zorgen voor zinderende spanning. In een kelder die ze gehuurd hebben wordt een student afgeslacht en in stukken gesneden. Een Italiaanse taxichauffeur wordt gedwongen de liters bloed en de lichaamsdelen op te ruimen en buiten de stad te dumpen. Wanneer de politie de resten ontdekt, treft men nog een tweede lijk aan.

De beide mysterieuze broers zijn behalve moord, ook uit op seks en proberen twee hoertjes voor 2 euro per kilo in te huren. De lichtekooien wegen samen 118 kilo. Dat wordt dus 236 euro all-in voor één nacht. De meiden, waarvan eentje een shemale blijkt te zijn, vinden het een merkwaardige deal, maar ze gaan akkoord. Ze zullen nauwelijks aan de dood ontsnappen.

RichardHouseAuteur Richard House is schrijver en filmmaker. De Kills-reeks is zijn thrillerdebuut en werd genomineerd voor de Man Booker Prize 2013. Dit deel drie uit de reeks kan afzonderlijk worden gelezen.

Richard House heeft een buitengewoon sfeervolle en vlotte pen van schrijven. Hij weet heel goed de sfeer van Napels te treffen en doet zijn naam als filmmaker ook als schrijver eer aan. Het boek erg plezierig om te lezen vanwege de beeldende kracht. De spanning van een aantal bloedstollende scenes doet er dan een flink schepje bovenop.

Zo verschijnt er een Amerikaanse student die zelf de moorden wil onderzoeken om er een boek over uit te geven. Fantastisch meeslepend wordt beschreven hoe deze jongeman in zijn naïeve nieuwsgierigheid door de onderwereld van Napels te grazen wordt genomen. Overal loert immers het geboefte! Maar ook onderling zijn de pooiers en prostituees voortdurend met elkaar in gevecht om het hoofd boven water te houden. Iedereen komt geld tekort en je concurrent is zo omgelegd.

Centraal in deze thriller blijven de beide broers die op gewiekste wijze hun slachtoffers kiezen, waarbij soms de vraag rijst: zijn het er wel twee? Zelfs de bewakingscamera’s lijken af en toe geen uitkomst te bieden.

Toppunt is dat bij een demonstratie tegen het kidnappen en ombrengen van toeristen, twee criminelen in staat blijken een Japanse student te ontvoeren. Of is het dan gezichtsbedrog?

Voor wie een reisje naar Napels overweegt is deze thriller een meeslepende waarschuwing

Voor liefhebbers van een schilderachtige Italiaanse thriller een aanbeveling.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Deel van een reeks, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.