Tv-reconstructie leidt tot moord

DemoordopAssepoesterMary Higgins Clark & Alafair BurkeDe moord op Assepoester. Vertaald uit het Engels (The Cinderella Murder) door Lia Belt, 348 pagina’s, € 17,95. Amsterdam: Xander 2014.

Cold case verandert in hot case terwijl de camera’s draaien.

Televisieproducente Laurie Moran heeft één aflevering gemaakt van het misdaadreconstructie-programma Verdacht, waarin ze een jaren oude moord heeft weten op te lossen. Het is een succes. Ze wil nu een tweede aflevering maken van de twintig jaar oude moord op de studente Susan Dempsy. Het meisje was voor een auditie op weg naar de inmiddels beroemde regisseur Frank Parker. Daar kwam ze nooit aan. Haar lijk werd in het park vlak bij zijn huis gevonden. Het meisje droeg nog maar één schoen. Dat leverde de moordzaak de bijnaam op van Assepoestermoord (naar de sprookjesfiguur van Grimm). Laurie wil er alles aan doen om de moord op te lossen, het meisje  te ‘vermenselijken’ en haar van de dode Assepoester weer in Susan te veranderen, een vrolijk talentvol meisje dat helaas werd vermoord.

Niet iedereen is blij met het oprakelen van de cold case. Haar twee kamergenoten van de universiteit hebben iets te verbergen, haar oude vriendje uit die tijd, haar  hoogbegaafde studiegenoot, de hoogleraar op het laboratorium waar ze werkte, een kerkelijke sekte Advocates for God met een gestoorde fanaat als ‘god’ die zijn ‘gelovigen’ stevig in zijn greep houdt en op spionage uitstuurt…. Het is een zeer divers gezelschap. En geen van al die mensen zit te wachten op ontrafeling van het verleden. De een omdat zijn geweten opspeelt, de ander omdat hij wordt overmand door emoties die waren opgeborgen.

MaryHigginsClarkMary Higgins Clark (1927) heeft inmiddels meer dan 40 misdaadromans op haar naam staan, tezamen goed voor een immense oplage. De schrijfster is zo hoogbejaard, dat uitgever Simon & Schuster haar voorstelde verder te schrijven met een andere auteur.  Higgins Clark accepteerde dat. Alafair Burke (1969) werd de gelukkige.  Ook deze schrijfster heeft al heel wat misdaadromans op haar naam staan.

Tv-producente Laurie Moran figureerde ook in het boek Onder mijn huid, maar dit verhaal is uitstekend los te lezen.

AlafairBurkeLaurie zal de nieuwe aflevering opnemen in Susans oude woonplaats. Daar wordt de moord opgerakeld, daar zal advocaat Alex getuigen ondervragen en hij heeft bij de vorige zaak bewezen dat er dan heel wat boven water kan komen. Maar voor het zover is vindt er een nieuwe moord plaats. Wordt er iemand neergeslagen, wordt er ingebroken… Het lijkt wel of de moordenaar van twintig jaar geleden een winterslaap gehouden heeft en nu met hernieuwde kracht toeslaat.

De lezer  krijgt te maken met een ijzersterk verhaal. Het net sluit zich om de moordenaar maar dat vergt veel denk- en speurwerk. En voor de zaak is opgelost komt de lezer het ook niet te weten.

Een verhaal dat een flink aantal uren leesplezier oplevert. Romantiek, spanning, raadsels en humor komen allemaal aan bod.

Knappe thriller met een uitzonderlijk plot.

Noot van de redactie. Deze recensie is om onverklaarbare redenen veel te lang op de plank blijven liggen. Ondanks het feit dat het boek al enige tijd geleden is verschenen wilden we u de recensie van deze nog steeds verkrijgbare thriller niet onthouden. 

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.