Geliefde of gehate leraren

DeleraardiemijnlevenveranderdeJohan Goossens et al. – De leraar die mijn leven veranderde. ISBN 978-94-004-0552-3. 219 pagina’s, €14,99. Amsterdam: Thomas Rap 2016.

Negentien meer of minder bekende schrijvers memoreren een bijzondere leraar.

Themaboeken, ze bieden voor elk wat wils. Als het thema aanspreekt – in dit geval de leraar die ’s schrijvers leven veranderde – is het een kwestie van grasduinen. Van eilandhoppen van de ene naar de andere schrijver waarbij je de persoonlijke favoriet of de eerste leesplaats gunt of juist bewaart als toetje. Dat geldt ook voor deze bundel. Het is een mooi thema, simpelweg omdat iedere lezer onderwijs heeft genoten en met meer of minder plezier aan sommige docenten terugdenkt. De ‘driftkikker’, de ‘verhalenverteller’, de ‘man of vrouw die geen orde hield maar daar ook niet om gaf…’ Ze komen allemaal in deze bundel aan bod. Geef ze een andere naam en de schoolbel weerklinkt als tevoren.

Wie mogen we niet missen in dit boek. Leraar en beroemd schrijver Jan Siebelink natuurlijk. Net op het moment dat de ‘Siebelink-vermoeide’ lezer denkt weer hel en verdoemenis, weer bijbel, weer een vader in de kas, weer de eeuwigheid over de velden… bezorgt Siebelink haar of hem een aangename verrassing. Lees het verhaal er maar op na. Mooie wending.

Nederland, Amsterdam Keith Baker , Leon Verdonkschot, 19-03-2007,Foto : Mark Kohn

Foto : Mark Kohn

Leon Verdonschot heeft ook een presentje. Hij verhaalt van een jongen die een hakenkruis op de muur kalkt. De docente vertrekt, haalt conrector Crouzen. Aan hem vervolgens de taak één van de leerlingen zo ver te krijgen dat hij zijn klasgenoot verraadt. Verdonschot tekent de angst, de twijfel, de boosheid, de schaamte en de les die de leerlingen leren. Ook een juweeltje. Want, en dat geldt voor alle verhalen in dit boek, elke leerling heeft een weeffout en een sierrand.

Johan Goossens (1982) is de samensteller van deze bundel. Hij is cabaretier, schrijver en docent en gebruikt anekdotes uit zijn schooltijd voor de eerste twee metiers. Hij schreef eerder Wie heeft er wél een boek bij zich. In het voorwoord daarvan verzucht hij Het is de stiekeme droom van elke leraar. Dat je een verschil maakt Dat je op een beslissend moment van een leerling iets wezenlijks kunt betekenen.

Thomas Verbogt herinnert zich van zijn gymnasiumjaren op het bekende Canisius in Nijmegen een leraar die haat ademde. Ofwel hij kwam mijn leven binnen gespuugd. Een bijna boosaardige man, van wie hij al die jaren Engels had. Hij leerde iets belangwekkends van hem, namelijk dat hij iemand kon ‘uitzetten in zijn hoofd’. Hier heb ik mijn hele leven iets aan dacht hij triomfantelijk.

Diezelfde Verbogt komt als ‘aanbeden’ docent binnen in het verhaal van Alma Mathijsen. Zij volgt een schrijfcursus van een jaar, Verbogt is haar docent. Hij begeleidt haar week voor week naar het eind van haar eerste roman.

Wie dit boek leest, zal waarschijnlijk niet alle schrijvers kennen. Daarom zou het nuttig zijn geweest als voor- of achterin elke schrijver kort was voorgesteld. Naam, toenaam, welke boeken geschreven, eventueel welke prijzen behaald. Een themaboek is vaak ook bedoeld om kennis te maken met auteurs, waarbij bekende schrijvers op de kaft als ‘trekkers’ worden gebruikt.

Geslaagd boek vol mooie, leuke, ernstige, treurige en amusante bijdragen.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Korte verhalen. Bookmark de permalink.