Profiel van een seriemoordenaar

ZomermeisjesJobien Berkouwer – Zomermeisjes. ISBN 978-904-005-0773-9  304 pagina’s, € 19,99. Amsterdam: A.W. Bruna Uitgevers 2016.

Jacht op killer die zijn slachtoffers mummificeert.

Lot van Dijk, een jonge Amsterdamse rechercheur met als specialiteit profiler, krijgt  een aanstelling in Twente. De rustige streek wordt opgeschrikt door de vondst van een gemummificeerd lijk in een boshut. Het blijkt een meisje dat een jaar eerder vermist werd. Spoedig wordt een tweede meisje gevonden. Er blijken verschillende verdachten waar de politie gretig op af wil. Men is daarbij in eerste instantie niet erg geneigd te luisteren naar de adviezen van hun zojuist aangestelde profiler.

JobienBerkouwerJobien Berkouwer is juriste en werkte 15 jaar bij de politie. Momenteel is ze werkzaam als profiler. In deze debuutroman weet ze haar expertise op spannende wijze in een thriller te verzilveren.

De sfeer binnen de Twentse politie is wat stoffig en ouderwets. Er gebeurt ook niet zoveel. Het losbreken van paarden en omgevallen bomen tijdens een storm lijken het meeste werk te geven. Daarom wordt op de vondst van de omgebrachte jonge meisjes aanvankelijk verkrampt gereageerd. Verschillende collega’s moeten het in eerste instantie niet zo hebben van hun nieuwe collega met die nieuwerwetse specialisatie van profiler. Het is ons kent ons, waarbij de meeste functionarissen denken het beter te weten. Lot van Dijk is dan ook gedwongen alle zeilen bij te zetten om zich waar te maken. Met vallen en opstaan (wie maakt er nu geen fouten) lukt het haar om uiteindelijk de dader te vinden.

Het boek is meeslepend en met vaart geschreven. In korte hoofdstukken krijgen de verschillende politiefunctionarissen, de verdachten en andere direct betrokkenen een duidelijk gezicht. Ook de plot is behoorlijk intrigerend. Wat is het profiel van de moordenaar die de moeite neemt zijn slachtoffers te mummificeren, ze naakt in een boshut op te hangen aan een haak en dan daar te gaan bivakkeren?

Verder is deze politiethriller aantrekkelijk omdat de beschrijving van de personen voldoende diepgang kent zonder dat de lezer teveel wordt lastig gevallen met niet ter zake doende private sores. Anders gezegd, alle informatie is ter zake.

Wie het boek leest krijgt waar voor z’n geld. Bovendien is een extraatje dat men bij de zoektocht naar een dader aardig geïnformeerd wordt over het werk van een profiler. De tijd is duidelijk voorbij dat men lukraak allerlei verdachte personen oppakt, maar eerst dient te worden vastgesteld naar wat voor soort dader men eigenlijk op zoek lijkt. Voor liefhebbers van het genre een aanrader.

Uitstekende politiethriller.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.