Dramatisch verloop schoolvriendschap

InhetlandderblindenJess WalterIn het land der blinden. Vertaald uit het Engels (Land of the blind). ISBN 978-94-6068-182-0, 347 pagina’s, € 15,00. Baarn: Uitgeverij Marmer 2016.

Hoe de pikorde onder scholieren terugslaat op hun volwassen leven.

Caroline Mabry is rechercheur. Haar weekenddienst is nog maar net begonnen of een verwarde, onverzorgde man met een lapje voor zijn linkeroog wordt binnengebracht. Hij heet Clark Anthony Mason en wil een moord bekennen. Mabry gaat ermee akkoord dat hij z’n getuigenis op papier zet. Terwijl het verhaal vordert, doet de rechercheur onderzoek naar de beweringen van Mason en ondervraagt ze alle personen die hij in z’n bekentenissen noemt. Uiteindelijk vind ze het levenloze lichaam van Eli Boyles, Clarks boezemvriend.

JessWalterJess Walter (1965) is een succesrijk Amerikaans auteur van spannende literatuur. Dit boek, dat in een vroegere uitgave Schuldbekentenis heet, is het tweede met Caroline Mabry in de hoofdrol. De boeken kan men onafhankelijk van elkaar lezen.

Het verhaal bestaat uit twee gedeeltes. Het eerste deel beslaat de jaren van de ‘elementary school’ en de ‘highschool’ in het plaatsje Spokane in de staat Washington. We maken kennis met het schoolleven en de onvermijdelijke pesterijen en treiterijen, maar ook met ontluikende liefde in de puberteit. Belangrijk is de steeds hechtere vriendschap tussen Clark Mason en de ronduit zielige en vreselijk gepeste Eli Boyles. De auteur beschrijft hem: Hij stonk uit z’n mond als had hij zure room uit de kattenbak gegeten, had acné, rook naar zweet, droeg een bril met jampotglazen, had remsporen in z’n onderbroek. Roos stoof uit z’n dunne rode haar, hij hinkte, lispelde, loenste, hij had een misvormde voet, een beugel om z’n schoen en eentje voor z’n tanden en kreeg ongelegen erecties in z’n gymbroek.

Pete Cramer treitert van iedereen het meest en het is zijn schuld dat Clark z’n linkeroog moet missen. Dana Brett is het aardigste en mooiste meisje van de klas. Het eerste deel culmineert in het slotfeest van de highschool wanneer Clark een date tussen Brett en Eli regelt.

Het tweede deel is meer een echte thriller waarbij rekeningen worden vereffend. Daarbij worden carrières opgebouwd en gebroken. Mabry probeert de bekentenissen van Clark Mason te verifiëren en eindigt haar speurtocht bij het lijk van Eli Boyles. In de laatste 50 pagina’s lezen we de ontknoping van het drama.

Het spannend geschreven verhaal krijgt gaandeweg steeds meer het karakter van een thriller. Het is wel een echt Amerikaans verhaal met soms on-Europese situaties. Een enkele keer wordt daar in de vertaling wat slordig mee omgesprongen. Zo doet advocaat Marc Mason veel pro bono zaken. In het Nederlands noemen we dat pro deo . Helemaal aan het slot verschijnt als verrassing dan plotseling toch die term.

Goed geschreven spannende thriller.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.