Moord tijdens ouderavond

GrotekleineleugensLiane MoriartyGrote kleine leugens. Vertaald uit het Engels (Big Little Lies) door Monique Eggermont. ISBN 978-94-005-0613-8, 445 pagina’s, € 19,99. Amsterdam: A.W. Bruna 2016.

Ruzie over gepeste kleuters brengt moeders en ook vaders tot wanhoop

Wat is het toch aandoenlijk om te zien. Ouders bij het schoolhek. Of ze nu hun kleintjes gestrest of  relaxt overgeven aan de nieuwe school, of dat ze hen aan het einde van de schooldag weer in hun armen sluiten.

Maar bij de basisschool Pirriwee Public blijkt het gauw minder idyllisch toe te gaan. Al de eerste schooldag komt Amabella als laatste van de kleutertjes huilend naar buiten. Een jongetje heeft geprobeerd haar keel dicht te knijpen. Ze heeft blauwe plekken in de hals. Op het plein ontstaat grote commotie. Haar moeder Renata is furieus en eist van de juf dat onmiddellijk wordt uitgezocht wie de dader is en dat deze ogenblikkelijk zijn welgemeende excuses zal gaan aanbieden. Inderdaad ‘zijn’ excuses, want gemakshalve wordt aangenomen dat de dader van het mannelijk geslacht is. Alle jongetjes worden op een rij gezet en Amabella moet voor het front van iedereen de pester aanwijzen. De vinger gaat naar Ziggy, zoontje van de alleenstaande moeder Jane. Ziggy ontkent en weigert zich te verontschuldigen. Zijn moeder neemt het voor hem op.

LianeMoriartyLiane Moriarty  (1966) is een Australische schrijfster die al verschillende succesrijke romans op haar naam heeft staan zoals Het geheim van mijn man. Dit nieuwste boek blijkt wederom een echte bestseller. En terecht, want in een ongemeen grappige en spannende roman over ouders en kleuters wordt de lezer meegenomen naar een inferno van bedrog, verdachtmakerij, promiscuïteit, mishandeling en tenslotte moord.

 

Waar kleuters beginnen met pesterijen blijken de ouders en dan vooral de moeders er ook wat van te kunnen. Amabella viert haar verjaardag, de hele klas is welkom behalve dat gemene jongetje Ziggy. Hij krijgt op het plein geen mooie schriftelijke uitnodiging. Moeder Jane is op haar ziel getrapt, maar een andere moeder leeft met haar mee en gelooft er niets van dat Ziggy de pester is. Ze kan aan een stapel vrijkaartjes voor een matinee van Holiday on Ice komen. Op dezelfde tijd als het verjaarspartijtje van Amabella. Ook hier wordt de hele klas voor uitgenodigd. De helft van de ouders en de kleuters kiest tenslotte voor de ijsshow.

Het conflict escaleert en wordt grimmig als het binnen de verschillende huwelijken flink rommelt en ook kinderen in de puberteit voor een hoop onrust zorgen. Het hele boek werkt toe naar een confrontatie tijdens een feestavond voor de ouders. Het wordt een demasqué van grote en kleine leugens met pruiken, drank, gewonden en ten slotte moord.

Vanaf het begin zijn alle personages bekend en wordt de moord op één hunner al aangekondigd. Maar wie zal de dood vinden? Daarbij blijken steeds nieuwe leugens als lijken uit de kast te vallen. Een echte aanrader voor iedereen die wel eens bij een schoolhek heeft gestaan.

Buitengewoon meeslepende thriller.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.