Geïnspireerd door Charles Manson

DemeisjesEmma ClineDe meisjes. Vertaald uit het Amerikaans (The Girls) door Tjadine Stheeman. ISBN 978-90-488-2614-8. 313 pagina’s, €19,99. Amsterdam: Lebowski 2016.

 Jonge meisjes in de ban van een gewelddadige en perverse sekteleider.

De 14-jarige Evie Boyd loopt met haar ziel onder haar arm als de grote vakantie nadert. Haar ouders zijn gescheiden, ze wordt heen en weer geslingerd in haar gevoelens van solidariteit. Haar beste vriendin Connie is niet bij de hand om haar te troosten. Dan wordt Evies aandacht getrokken door een slonzig meisje die zich van niemand iets lijkt aan te trekken. Evie is geïntrigeerd. Zo zou ze ook willen zijn. Ze zoekt contact en komt uiteindelijk op bezoek bij het meisje Suzanne, dat in een vreemde commune woont.

Het bezoek mondt uit in ‘wonen’. Evie maakt kennis met Russell Hadrick, de charismatische leider van de groep op wie alle meisjes verliefd zijn. Als Russell ook haar, net als alle andere meisjes, seksueel gebruikt, raakt Evie in zijn ban. De bewoners van de commune leiden een leven vol drank, drugs en diefstal. Maar Evie zit gevangen want ze kan en wil niet meer naar haar ouders terug en ze is obsessief  verliefd geraakt op de oudere Suzanne. Langzaam maar zeker loopt de situatie uit de hand.

EmmaClineEmma Cline (1989) studeerde aan de Universiteit van Columbia en schrijft voor de New Yorker. In 2014 ontving ze voor haar verhalen en essays de Plimpton Prize for Fiction.  Dankzij die prijs had ze de uitgeverijen voor het kiezen en ontving voor dit debuut meteen een bedrag van twee miljoen dollar.

Dit boek gaat niet alleen over een eenzaam meisje dat op uiterst gewelddadige wijze de volwassenheid wordt ingetrokken, het gaat ook over de vriendschap van de jeugd – met Connie – en de vriendschap met en obsessie voor Suzanne. En, want dat vormt de basis van dit boek, het is in romanvorm het verhaal van de beruchte Manson-moorden.

Charles Manson zit in de VS een levenslange gevangenisstraf uit. Hij presenteerde zich eind jaren zestig – een aantal hoofdstukken van dit boek hebben als ‘titel’ 1969 – als een soort goeroe en kreeg een hele schare volgelingen, vooral meisjes. Met hen en zijn vrouw vormt hij de Manson Family. Later vermoordde hij zeven mensen, waaronder Sharon Tate, de echtgenote van regisseur Roman Polanski.

In dit boek is Manson de goeroe Russell. Alle meisjes zwermen om hem heen, doen alles om hem te bedienen en plezieren en zijn jaloers als een ander meisje dan zij het bed met hem mag delen. Die broeierige jaloezie, de invloed van de drugs, de slaafse liefde, alles leidt langzaam maar zeker naar een gewelddadig eind, waarin ieder die nabij is meegezogen wordt.

Dit boek is inmiddels in alle toonaarden bejubeld en terecht. Je kunt nauwelijks geloven dat de auteur een debutant is.

Meeslepend, meedogenloos, griezelig, zielig van eenzaamheid en afschrikwekkend tegelijk.

Aan dit boek is tevens speciale aandacht besteed tijdens het programma Zomeravond van MeerRadio op maandag 25 juli 2016. Het geluidsbestand kunt u hieronder aanklikken.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Misbruik, Misdaad. Bookmark de permalink.