Echtgenote vermist

MamaslaaptGerard NanneMama slaapt. ISBN 978-90-8660-301-5, 251 pagina’s, € 18,50. Arnhem: Ellessy 2016.

Noord-Hollandse politieroman

Het boek begint met twee geheimzinnige inleidende hoofdstukken. Het eerste hoofdstuk Proloog. Februari 2013 gaat over een meisje van dertien dat moedwillig wordt aangereden. De schrijver verwoordt dit heel dramatisch. Ze vliegt met gespreide armen door de lucht. Als een vogel. Het zou haar laatste vlucht zijn, in een wereld die ze liefhad, en waarin ze nog zo graag had willen blijven.

Hoofdstuk een is ook inleidend. Er vindt een gebeurtenis plaats die geen vervolg krijgt. De drie jaar oude Tommy wordt wakker van een gil en gaat naar de slaapkamer van zijn ouders. Het bed is leeg. Waar is mama? Tommy doet dan een aantal dingen die de doorsnee driejarige niet kan of durft. Zo kleedt hij zich aan en gaat naar buiten. Kruipt onder het gaas door en loopt de duinen in en dat allemaal midden in de nacht. Hij komt iemand tegen die zegt dat hij stil moet zijn, want mama slaapt. We maken Tommy nog volop mee in het verhaal, maar hij zegt niets, behalve de woorden mama slaapt.

GerardNanneGerard Nanne (1949) schrijft sinds 2001 uitsluitend misdaadromans. Alle romans spelen zich af in Noord-Holland. Hij schreef een hele serie met Frank Benders als hoofdpersoon en Hoorn als locatie. Nanne is bekend om zijn goede plots. Dat staat in de VN-thrillergids, die de meeste van zijn boeken honoreerde met drie sterren.

In hoofdstuk twee begint het eigenlijke verhaal. Ellen Keizer wordt door haar man Jasper als vermist aangegeven. Ze heeft in de nacht het huis verlaten met achterlating van haar zoontje. Dit deed ze anders nooit. Ze was die middag ook niet op komen dagen bij een lunchafspraak met haar beste vriendin Linda Bartels. Het politieteam gaat pas de volgende dag aan de slag met het speurwerk. Alles verloopt nogal traag. De schrijver beschrijft alle bezoekjes die de politiemensen afleggen. Het levert allemaal niets op. Weglopen lijkt onlogisch en er zijn ook geen aanwijzingen voor een moord. Ellen heeft een goed huwelijk en ze is een populaire lerares.

Toch krijg je als lezer al snel vermoedens van de dader, zeker als deze wat gewelddadig wordt. De ontknoping is dan ook niet erg verrassend. De politieroman start erg traag en is daarom lange tijd behoorlijk saai. De schrijver besteedt nogal wat tijd aan de relaties van de politiemensen. De personages krijgen daardoor wat meer vlees en bloed, maar het houdt te veel op. Heel opvallend is dat het overigens tamelijk gezapige boek zo gewelddadig en dramatisch eindigt. Het is wonderlijk dat tegelijkertijd met allerlei gruwelijke onthullingen een verjaardagspartijtje wordt beschreven waarbij het voltallige politieteam aanwezig is.

De plot van deze misdaadroman is op zich wel goed, alleen de opbouw is wat onevenwichtig en er zijn behoorlijk wat onwaarschijnlijkheden. De ene keer is Tommy een heel ondernemend mannetje en vervolgens is het een echte driejarige die in een buggy vervoerd wordt. De tolerantie van Jaspers moeder Cora gaat wel heel erg ver.

Gerard Nanne kan beter.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.