Wie een kind steelt…

SchuilgaanArno BohlmeijerSchuilgaan, waar het bloed niet kruipt. ISBN 978-90-5908-703-3, 346 pagina’s, € 24,99. Leuven (B): Davidsfonds 2016.

Als een kwetsbare vrouw haar kind verliest, steelt ze een nieuwe baby. Maar dat kan zo maar niet….

Rens, het zoontje van de alleenstaande journaliste Anja, sterft aan wiegendood als hij zes maanden is. Zijn moeder is wanhopig. In een vlaag van verstandsverbijstering steelt ze Art. Art, even oud, zit rustig in de bakfiets als zijn moeder Nomi even met zusje Dilli van 4 in een winkel naar een fiets voor het meisje kijkt. Anja heeft nu een ‘nieuwe Rens’. Ze behandelt het jongetje liefdevol alsof het haar eigen Rens is. Maar ze vermomt hem wel. Ze knipt zijn krullen af, zet hem hoedjes op en koopt nieuwe kleren. Niemand mag hem herkennen nadat de grote zoekactie naar Art is begonnen.

Nomi en Mark, Arts ouders en grootvader Bernard zijn wanhopig.  Zeker als blijkt dat de speurtochten van de politie en de oproepen op televisie helemaal niets opleveren. De enige reactie komt van een zekere Liza, een vrouw die ’s avonds aan de deur komt bij Nomi en Mark. Ze zegt dat ze ‘heldervoelend’ is. Ze weet niet waar Art is, maar wil de ouders toch geruststellen door hen te vertellen dat het kind leeft en dat er goed voor hem gezorgd wordt. Maar ondanks die verzekering is Art geen ogenblik uit hun gedachten. Ook vragen zij zich af hoe lang herinneringen standhouden. Arts kleertjes liggen nog in huis en de wandelwagen staat nog in de weg. Maar eens komt de dag dat ze die dingen opruimen. Is Art dan dood of leeft hij door?

ArnoBohlmeijerArno Bohlmeijer (1956) is een bijzondere schrijver. Hij studeerde Engels  Hij debuteerde in 1987. Op 13 december 1992 verandert zijn leven. Hij, zijn vrouw en twee dochters krijgen een ernstig auto-ongeluk en zijn vrouw overlijdt. Deze gebeurtenis leidt tot een omslag in zijn werk Vanaf dat ogenblik krijgt in zijn boeken voor volwassenen en kinderen de onverwachte dood een prominente plaats. Hij verwerkt zijn eigen ervaringen en de ervaringen van zijn beide dochters. Deze boeken verschenen ook in Amerika, Duitsland en Engeland.

In dit boek vertoont Arts grootvader Bernard Bloemendal trekjes vertoont van de auteur. Bernard – ook schrijver – wordt benaderd om medewerking te geven aan een boek waarvoor allerlei bekende mensen worden geïnterviewd. De journalist die hem zal interviewen is Anja. Hoe het drama zich verder ontrolt en hoe de getroffen gezinnen daarmee omgaan is aan de lezer.

De lezer heeft een heel bijzonder boek in handen. Wat mij betreft een ‘roman met de karaktertrekken van een literaire psychologische thriller’, om het eenvoudig te houden.

Bohlmeijer schrijft met een bijzonder fijn ontwikkeld empathisch vermogen, waaraan zijn eigen persoonlijke geschiedenis zeker debet zal zijn. Hij kruipt niet alleen vol medeleven in de huid van de ouders en de opa die de kleine Art kwijtraken, maar evenzeer in de gedachtewereld van de radeloze Anja. Moet zij nu ten tweeden male een kind kwijtraken? Kan Nomi haar ooit vergeven?

Er vallen geen doden en geen gewonden, er zijn geen achtervolgingen en moordwapens. En de politie doet haar speurwerk maar hoeft geen boef te vangen. Dat levert al met al een uitmuntend geschreven thriller op waarvan je als lezer af en toe kippenvel krijgt en waarin je hoe dan ook wilt blijven lezen.

Zeer suggestief, huiveringwekkend en ontroerend.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.