Hogeschool barbecueën

BBQBijbelJulius JaspersBBQ Bijbel. Van Asperges tot Zwezerik. ISBN 978-90-488-3250-7, 512 pagina’s, € 29,95. Amsterdam: Carrera 2016.

Barbecueën met een deksel (en heel soms zonder).

Barbecueën, laat dit eerst gezegd zijn, houdt níet in dat u even naar het tankstation rijdt om daar een wegwerpbarbecue aan te schaffen en dan in één moeite door naar de supermarkt om uit de vrieskist een ‘barbecue-pakket’ te kopen. Is dat uw ultieme barbecue-pret, schaf dan dit boek dan niet aan en geniet vooral op uw eigen wijze.

Wie kennis wil maken met hogeschool-barbecueën, het echte barbecueën voor epicuristen, dient deze BBQ Bijbel aan te schaffen. We gaan de strijd niet aan of het BBQ of barbecue is, dat  is iets voor taalpuristen. De schrijver van dit boek  maakt zich er ook niet druk om. Hij wil gewoon dat u hemels eet en u met dit boek van dienst zijn.

JuliusJaspersJulius Jaspers (1962) opende na zijn eindexamen een restaurant in Frankrijk, was traiteur en cateraar in Amsterdam en presenteerde het RTL-programma Topchef.  Nu schrijft hij kookboeken en beheert hij twee restaurants. Dit is zijn tiende boek.

Een barbecue-diner is geen snelkookmaal. De auteur waarschuwt zijn discipelen maar meteen op de eerste bladzijden van dit boek. Een goede voorbereiding is een must, ook het afmaken kan best wel eens wat langer duren, maar who cares?  Jaspers: Laat je gasten maar even wachten, het gaat erom dat je eten perfect klaargemaakt op tafel komt, en het vuur kan af en toe grillig zijn. Laat je dus niet opjutten, neem de tijd, het is het eindresultaat dat telt.

Wie vervolgens van gerecht tot gerecht bladert loopt het water in de mond. Want of Jaspers nu vis, gevogelte, rund, varken, lam of groente barbecuet, hij doet het vol passie en verre van doorsnee. Voor de spiesjesliefhebbers en de burger-happers komt hij eveneens in actie. En zelfs voor de vegetariërs.

Voor de beginners is een barbecue-maaltijd een vleesmaaltijd waar spiesjes met paprika en andere groenten vooral voor kleur zorgen. Voor Jaspers niet, hij komt met een keur aan groente- en aardappelgerechten, allemaal klaar te maken op de barbecue.

Of, juister gezegd: IN de barbecue. Want Jaspers werkt bij voorkeur met een BBQ met deksel. Dat kan dan een kamado zijn – meestal een keramische BBQ met een dikke wand – of een ketel-BBQ. Kijk eens om u heen en u zult ontdekken  dat de Big Green Egg steeds populairder wordt, hoe die eruit ziet lijkt mij duidelijk en dat is dus een fraaie kamado.

Niet ieder gerecht uit de liefst 250 die kok de schrijver ons zo gul voorschotelt is trouwens onder een deksel te maken, hij maakt bijvoorbeeld een uitzondering voor cake. Cake? Van de barbecue? Jazeker. Jaspers besteedt een flink deel van zijn mooie boek aan bijgerechten en aan zoete gerechten die zowel naast het hoofdgerecht als dessert genoten kunnen worden. Allemaal van de barbecue, uiteraard.

Geef daar eens een voorbeeld van, ik hoor het al vragen. Goed. Uw recensent is een zoetekauw. Vandaar zijn keus voor aardbeien van de grill, ananas rôti met passievrucht en vanillesabayon, bananenbrood, chocoladepizza, perzik met Jack Daniel’s-room…. Het is maar een kleine keuze.

Voorin staan wetenswaardigheden over roken en koken, over vuurkruiden, brand (Safety first! roept de meester), over allerlei onderdelen van het vlees, technieken en begrippen en apparatuur die u nodig heeft.

Het moge duidelijk zijn. Dit is een top-boek.

Een boek voor de ware liefhebber die het barbecueën tot kunst verheft en eten tot savoureren.

Met dank aan Peter Janssen.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Eten en drinken. Bookmark de permalink.