‘Brits koningshuis spioneerde voor de nazi’s’

HetNassauGeheimGregg LoomisHet Nassau Geheim. Vertaald uit het Engels (The Nassau Secret) door Willemien Werkman. ISBN 978-90-452-0985-2  286 pagina’s, € 14,95. Uithoorn: Karakter 2016.

Moord uit 1943 leidt zeventig jaar later tot klopjacht om de reputatie van de Britse Kroon te beschermen.

Gregg Loomis is advocaat en bestsellerauteur van thrillers. In het verleden was hij autocoureur en piloot. Hij debuteerde in 1991, maar zijn grote succes kwam met De Pagasus Connectie waarin hij Lang Reilly introduceert, niet alleen een dure advocaat, maar ook een harde speurneus die het opneemt tegen allerlei gewelddadige personen. Deze treedt ook op in dit boek, waarin we meegenomen worden naar de Bahama’s. Daar verblijft sinds 1940 de voormalige koning Edward VIII die in 1937 de troon opgaf om te trouwen met de gescheiden Amerikaanse Wallis Simpson. Zij kregen de titel hertog en hertogin van Windsor. Men had de ex-koning daarheen als gouverneur weggepromoveerd. De hertog en de hertogin stonden namelijk bekend om hun sympathieën voor de Duitsers. Op de Bahama’s zouden ze weinig kwaad kunnen.

GregLoomisIn 1943 wordt aldaar de steenrijke Sir Harry Oakes vermoord. Tegelijkertijd stuurt Hitler onderzeeërs richting Florida om te proberen de olieaanvoer voor de Verenigde Staten te blokkeren. De moord werd tot op heden nooit opgelost en dit is de aanleiding voor deze thriller.

Zeventig jaar later wordt op de Bahama’s een tentoonstelling gehouden over de Tweede Wereldoorlog. Er zijn allerlei parafernalia rond het hertogelijk paar en ook over de moord op Oakes te bezichtigen. Een Engelse dame  bezoekt toevallig de expositie en steelt een object. Een dag later wordt ze vermoord. Een vriendin van het slachtoffer weet advocaat Lang Reilly te interesseren en hij gaat op de Bahama’s op onderzoek uit. Het blijkt dat er nogal wat mensen zijn die het gestolen object terug willen hebben. Het zou namelijk als een bewijs kunnen dienen dat de Hertogin spioneerde voor de Duitsers. Na gehard optreden van Reilly en zijn vrienden wordt (in deze roman) de moord opgelost. De gestolen waar, die inderdaad erg gevoelig blijkt, komt eveneens boven water.

Ik vind het nogal raar dat op een expositie over gebeurtenissen van 70 jaar geleden iets te vinden (en te stelen) is dat zo manifest gevoelig zou zijn. En dat over een kwestie die iedereen al lang is vergeten. Loomis probeert het allemaal nog wat op te peppen door de dood van prinses Diana er bij te halen. Ook het leger en MI6 blijken van de partij en niet zuiver op de graad. Aan het slot is de auteur wel zo vriendelijk om in een nawoord uit te leggen wat in dit boek de feiten zijn en wat fictie is. Dat is prettig.

Verder leest het boek prettig weg. De hoofdpersoon Lang Reilly heeft soms James-Bond-trekjes. Er is luxe in overvloed, men drinkt dure alcohol en we treffen schitterende kastelen met geheime gangen. Verder is er veel geweld waarin de slechteriken verminkt of vermoord worden en de goeden op z’n ergst een pleister moeten plakken om er daarna weer lekker tegen aan te gaan.

Onderhoudend verhaal met een aardig uitgewerkte complottheorie.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.