Tourthriller

DelaatstetourInge Duin – De laatste tour. ISBN 978-90-262-3970-3, 302 pagina’s, € 17,99. Utrecht: De Fontein 2016.

Thriller die zich afspeelt in de Tour de France.

Vlak voor de Tourstart van 1997 in Rouan wordt de Amerikaanse wielrenner John Ryder, drievoudig winnaar van de Ronde, dood op zijn hotelkamer aangetroffen. Rechercheur Pierre Thilliez, een groot fan van zijn eigen bed, wordt belast met het onderzoek en omdat dat niet opschiet wordt hij tegen zijn zin door de politieleiding gedwongen met de Tour mee te reizen. De doodsoorzaak, een hartaanval, en de aanwezigheid van doping in het lichaam van Ryder houdt het politieteam angstvallig geheim. Is er sprake van moord?

De Amerikaanse wielerjournaliste Patricia Wale, altijd belust op een primeur, doet haar eigen onderzoek en schroomt daarbij niet de benen te spreiden als ze denkt daarmee een informant te verleiden tot het onthullen van nog niet bekende feiten. Het zou prachtig voor haar carrière zijn als ze de verdenking van doping hard zou kunnen maken. Of is er misschien iets nog ergers gebeurd?

Niet iedereen wil mat haar praten, maar meesterknecht Maarten Bergerink besluit dat wel te doen, nadat hij een opzienbarende beslissing over zijn eigen toekomst heeft genomen. Intussen stort de drager van de Gele Trui, een bekwaam klimmer, tijdens een bergetappe in een ravijn. Een ongeluk of misschien ook moord?

IngeDuineInge Duine (31) studeerde cultuurwetenschappen en journalistiek en werkt als docent storytelling aan een hogeschool in Breda. Ze neemt als amateur deel aan diverse wielerkoersen en won met het manuscript van dit boek de thrillerwedstrijd Schrijf en huiver. Dit boek is dus haar debuut.

Als raamwerk neemt de auteur de Touretappes van 1997 en laat hierin de door haar verzonnen gebeurtenissen plaatsvinden, Ik heb niet zoveel tourkennis om nog andere gebeurtenissen in het boek te traceren, die destijds echt hebben plaatsgevonden. Ook de tourwinnaar van 1997 Jan Ullrich speelt hier geen enkele rol. Ik aarzel dan ook om het boek het stempel faction mee te geven.

Terwijl de tour door Frankrijk rijdt, met uitstapjes naar Andorra en Zwitserland, verloopt het politieonderzoek stroef. De journaliste Wale bundelt haar krachten met een oudere collega en merkt dat ze verliefd op hem wordt. En dan gebeurt er een vreselijk ongeluk en raken de gebeurtenissen in een stroomversnelling.

De auteur heeft haar plot bekwaam uitgewerkt. Wel heb ik moeite met de geloofwaardigheid van het verhaal, maar misschien is het juist gelukkig dat deze gebeurtenissen maar fictie zijn. De opbouw bestaat uit prettige korte hoofdstukjes, waarbij steeds de focus op een andere hoofdpersoon wordt gericht. Dat leest lekker weg.

De personages hadden, met uitzondering van Bergerink, wel wat meer diepgang mogen krijgen en de mensen uit hun entourage, bijvoorbeeld politievrouw Marion Lejeune, komen niet uit de verf. Er had ook wel iets meer humor in gemogen. Nu moeten de lezers het doen met een opmerking over gladgeschoren wielrennersbenen, die Thilliez deden denken aan zijn vrouw: Als Muriëlle zich schoor, nam ze de badkamer nog langer in beslag dan ze normaal al deed.

Je hoeft niet perse tourliefhebber te zijn om deze thriller met genoegen te lezen.

Aan di boek is speciale aandacht besteed tijdens het programma MeerInformatief van MeerRadio op donderdag 16 juni 2016.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller, Wielrennen. Bookmark de permalink.