Kunnen de doden bewegen?

DeverbeeldingHarlan CobenDe verbeelding. Vertaald uit het Engels (Fool Me Once) door Martin Jansen in de Wal. ISBN 978-90-225-6516-2, 382 pagina’s, €19,99. Amsterdam: Boekerij 2016.

Als het verleden opspeelt, kan de waarheid gevaarlijk worden.

Maya Calloway heeft jaren in het leger gezeten als Special Forces gevechtspiloot. Een zwaar beroep, zeker als ze wordt uitgezonden naar Irak. Daar, in ’t veld, gebeurt iets verschrikkelijks: ze neemt na een foute beslissing  een burgerauto onder vuur en de inzittenden vinden een gruwelijke dood. Klokkenluider Corey Rudzinski stelt de legerleiding  de hoogte. Maya moet het leger verlaten. Achtereenvolgens worden haar zus Claire en haar man Joe vermoord.

Maya, inmiddels kapitein b.d., gaat vlieglessen geven. Maar ze mist het leger mateloos. Na de begrafenis van Joe  krijgt ze van haar beste vriendin Eileen een nannycam cadeau. Daarmee kan ze, als ze aan het werk is, haar huis, haar dochtertje Lily en de nanny in de gaten houden.  Ze zou haar leven weer kunnen gaan opbouwen, ware het niet dat de politie haar almaar blijft ondervragen over de dood van Joe. Want Maya heeft een verzameling wapens, houdt van schieten en is een ware scherpschutter. Heeft zíj haar man misschien vermoord?

HaraldCobenHarlan Coben (1962) is de eerste auteur die alle grote Amerikaanse thrillerprijzen op zijn naam schreef. Niemand vertellen was het begin van zijn succes in ons land. Sinds 1990 schreef hij 28 thrillers.

Control freak Maya vindt de nannycam vreemd, maar eigenlijk wel handig. Maar op een dag, ziet ze niet Lily met de nanny spelen maar met haar vermoorde man Joe. Verbeeldt ze zich dat? Speelt het lot een gruwelijk spel? Of wordt ze gek misschien? Maya mist haar Joe enorm, is ze daardoor aan het hallucineren? Haar verleden in Irak, de gruwelijke dood van die mensen door haar schuld, de dood van haar zusje en van Joe. Ze heeft inmiddels een zware  Posttraumatische Stressstoornis en is bang haar verstand kwijt te raken.

Of zijn er mensen die haar nu zelf een vreselijke streek leveren? Ze besluit op onderzoek uit te gaan. Vriend en ex-collega Shane biedt haar hulp aan, ze accepteert die aarzelend.

Maya is geen warme vrouw. Wat kil, wat afstandelijk ook. De auteur schildert haar daarmee precies goed. Want een vrouw (of man) die een geschiedenis als Maya achter de rug heeft gaat niet zingend door het leven.

Veel vertellen over het ingenieuze plot van dit vernuftige boek zou zonde zijn. Wie eenmaal aan Coben begint, is mijn ervaring, raakt aan hem verslaafd. Hij legt lijnen, dwarsverbanden, sluiproutes en donkere paden aan en de lezer zal ze allemaal moeten volgen om tot de kern van het verhaal te komen en het boek te kunnen sluiten.

Want dat is het ‘nadeel’ van Harlan Cobens boeken: als je eraan begint, leg je het boek niet meer weg. Daarmee is de schrijver een echte tijdvreter, een meester in het opslokken van zijn lezers. Maar die laten dat graag gebeuren.

Een sensationeel goed boek, spannend tot de allerlaatste bladzijde.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.