Zondoorstoofde moord

ZeezichtLinda van Rijn – Zeezicht. ISBN 978-94-6068-276-6, 277 pagina’s, €15.00. Baarn: Marmer 2016.

‘Relatie-goedmaak-vakantie’ eindigt in een drama.

Jan, Anouk en hun jonge kinderen Timo en Lena hebben jaren in  weelde kunnen leven. Jan heeft als directeur van een familiebedrijf in meubels uitstekend zaken gedaan. Maar als de crisis toeslaat koopt het publiek geen meubels meer. Aan het rijke leven met dure vakanties in het buitenland komt een eind. Gelukkig biedt een zakenrelatie hen gratis zijn riante villa in Bergen aan Zee aan. Daar mogen ze vakantie houden. Vakantie in eigen land, het is voor de twee even slikken. Maar het blijkt geweldig te zijn. Anouk neemt zich voor de vakantie ook te besteden om haar relatie met Jan te verbeteren, want die staat op een heel laag pitje.

Jan wordt die vakantie veertig. Anouk wil een surpriseparty voor hem organiseren. Maar daarmee begint de ellende. Want, op zoek naar een cateringbedrijf, komt ze bij strandtent Paal 11 terecht. Eigenaar en vrouwen-man Steef laat Anouk niet bepaald onberoerd.

Linda van Rijn (1974) studeerde Literatuurwetenschappen. Daarna ging ze aan het werk in de reisbranche. Schrijven was haar hobby en toen ze kennis maakte met de reisthrillers van Suzanne Vermeer besloot ze haar voorbeeld te volgen. Dit boek is haar dertiende vakantie-thriller.

Van Rijn situeert haar boeken in bekende zomer- en wintervakantie-oorden. Lezers die ook daarheen gaan, zullen extra van haar thrillers genieten. Frankrijk. Italië, Egypte, Zwitserland… keus te over. Dit keer gaat Linda van Rijn dichterbij op vakantie.

Jan en Anouk waren liever zoals in voorgaande jaren naar Spanje gegaan, maar als ze eenmaal in Bergen aan Zee bivakkeren, genieten ze daar zo, dat ‘op vakantie in eigen land’ de beste vakantiebestemming ooit lijkt.  Het lijkt wel of het VVV Van Rijn heeft ingehuurd om reclame te maken voor een kustvakantie in Nederland.

Maar, zo idyllisch als de vakantie begint, zo akelig loopt hij af. Want met de aanloop naar de party, de stiekeme affaire van Anouk en de toch wel erg foute Steef schildert van Rijn een decor dat langzaamaan dreigender wordt. Dat er tenslotte een dode valt zal niemand meer verbazen.

Van Rijn schrijft ieder jaar een zomer- en een winterboek. Ik ben benieuwd waar ze nu alweer rondreist voor haar boek in de wintermaanden. Ze schrijft vlot, heeft een prettige stijl en bedenkt een prima plot. Al met al levert dat een boek op, dat voor aangenaam leesvertier op een zonnig terrasje kan zorgen. Niet ‘psychologisch’, niet ‘diepgravend’. Doodgewoon goed insmeren, lekker lezen en genieten.

Zomerse vakantiethriller met prima ontspanningslectuur.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller, Ontspanning. Bookmark de permalink.