Noord-Korea contra de Verenigde Staten

IndeaanvalMark GreanyTom Clancy. In de aanval. Vertaald uit het Engels (Tom Clancy. Full Force and Effect) door Jolanda te Lindert. ISBN 978-94-005-0706-7, 524 pagina’s, € 22,50. Amsterdam: A.W. Bruna 2016.

De pogingen van Noord-Korea om atoomwapens te verkrijgen.

Bestsellerauteur Tom Clancy (1947-2013) schreef talrijke thrillers, enkele met Jack Ryan in de hoofdrol. Mark Greany (1968) zette met veel succes de reeks voort. Kenners van Clancy beweren dat Greany diens stijl van zeker evenaart.

Choi Ji – Hoon de jonge, nieuwe grote leider van Noord-Korea wil zijn eigen atoomwapens ontwikkelen, de Chinezen moeten de technologie leveren. Noord-Korea werkte al samen met de Chinezen bij het ontginnen en verwerken van zeldzame aardmineralen. Als China niet wil meewerken met het ontwikkelen van raketten en atoomwapens verbreekt Noord-Korea de samenwerking. Noord-Korea wil nu elders de technologie inkopen en ook de mijnindustrie zelf organiseren. Hwang Min-ho en Ri Tae -jin moeten dat binnen twee jaar voor elkaar krijgen. Als dit niet lukt zullen ze gedood worden. Een falende voorganger van hen werd door honden verscheurd.

Het is vooral de VS met president Jack Ryan die de Noord-Koreanen steeds dwarsboomt. Schepen met onderdelen worden onderschept, het illegaal verkopen van technologie wordt voorkomen. Ryan wordt staatsvijand nummer één van Noord-Korea en daarom wordt een serieuze aanslag op hem georganiseerd.

In deze thriller is geen sprake van een duidelijke verhaallijn. Het gaat om vele acties op verschillende plaatsen in de wereld. Wel is het zo dat het steeds gaat om confrontaties tussen de VS en Noord-Korea. De actie waarmee dit boek begint is daarvan een duidelijk voorbeeld. Aan de ene kant staat de groep geheimagenten van Sharps Global Intelligence partners die diensten verrichten voor de Noord-Koreanen. Aan de andere kant is er de groep Campus/Hendley Associates die in contact staat met de Amerikaanse geheime dienst. In dit geval moet Colin Hazelton als agent van Sharps valse papieren leveren aan Noord-Koreanen. Campus moet dat verhinderen. Er vindt een heftig vuurgevecht plaats waarbij Hazelton omkomt. Alle acties in het boek gaan gepaard met veel geweld, waarbij talrijke doden vallen.

Greany is een schrijver die alles zeer uitvoerig en gedetailleerd beschrijft. Zo komen we te weten hoe het toegaat in het Witte Huis en wat er komt kijken bij een reis van de president van de VS met zijn Air Force One. Ook de zeer uitgebreide beveiliging wordt beschreven. Heel interessant en spannend is het verhaal van de infiltrant Adam Yao die gaat werken in de Noord-Koreaanse mijnindustrie. We krijgen tevens een goed inzicht in het dagelijks leven van dit stalinistische land, vooral in de verering van de Grote leider. Het lijkt veel op aanbidding van een godheid. In het gezin Hwang wordt, zoals in alle Noord-Koreaanse gezinnen, bij de maaltijd een lied gezongen voor de Geliefde Leider. Hwang wordt door zijn ouders verraden, omdat hij wil vluchten naar China. Zij vinden het verschrikkelijk dat hij een overloper is en dat hij de heilige leider ontrouw is.

Het is een lijvig boek met veel verhaallijnen, zeer veel personages en uitgebreide informatie. Het zou een thriller moeten zijn. Er zijn dan ook heel veel spannende fragmenten, maar aan de andere kant lijkt het op een documentaire over Noord-Korea en de internationale politiek. Daardoor is het bepaald geen pageturner, maar het is wel een interessant boek. Het vertelde ligt helaas dicht bij de realiteit, bijvoorbeeld als we denken aan het voortdurend experimenteren met langeafstandsraketten.

Een spannend, heftig en interessant boek.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Deel van een reeks, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.