Geen feest om na te vertellen…

EindfeestJet van Vuuren – Eindfeest. ISBN 978-90-4520-836-7, 301 pagina’s, € 15,00. Uithoorn: Karakter 2016.

De moordenaar is bijna dood. Dat tempert het geweten.

Constance is een gescheiden, eenzame, maar bemiddelde vrouw. Ze woont in een villa in het Gooi en als beroep maakt zij op bestelling kopieën van beroemde schilderijen. Zij is geen vervalser, biedt de werken openlijk via haar website aan. Als zij kanker krijgt en de artsen haar melden dat haar einde heel nabij is bedenkt zij een gruwelijk plan.  Zij zal een afscheidsfeestje geven voor oude vriendinnen die haar in de steek gelaten hebben toen zij ziek werd. En zij zal hen mee de dood in sleuren.

Constance realiseert zich dat haar plan duivelse trekken heeft. Maar waarom zou zij zich druk maken om een moord? Als een moordenaar wordt opgepakt wacht hem een lange gevangenisstraf. Haar wacht alleen de dood, of ze nu moordt of niet. Toch besluit ze een psychiater te raadplegen. Wie weet kan hij haar helpen. Ze benadert Victor Daans en met haar boze plannen neemt zij ook hem in de houdgreep. Is hij medeplichtig als hij zich aan zijn beroepsgeheim houdt? Het eindfeest van zijn patiënt laat ook de dokter niet meer los.

JetvanVuurenJet van Vuuren (1956) is het pseudoniem van Hennie de Groot. De auteur is bibliothecaris en geeft creatieve workshops.  Zij debuteerde in 2011 en schrijft sindsdien ieder jaar een zomer- en een winterthriller.

De auteur geeft in haar boeken duidelijk de voorkeur aan enigszins verknipte vrouwen. Dat is ook in dit boek het geval.  De gasten die Constance uitnodigt zijn op zijn minst ‘opmerkelijk’. Zo is er Nelly, een altijd rokende, drinkende en etende vrouw, behoorlijk grofgebekt, die haar dagen vult met het schrijven van beledigende blogs. Ze zit flink in geldnood en profiteert van het geld van haar oude vriendin. Ruth is een oude schoolvriendin die ooit Constances man en haar zoon Boy ‘inpikte’. Ze gaat naar Ibiza verhuizen en zoekt tijdelijk onderdak bij Constance. Gast nummer drie op de dodenlijst is Constances overbuurvrouw Toos. Meer dan dol op haar teckels voor wie zij een ‘mammie’ is, buitengewoon nieuwsgierig en bemoeizuchtig.

Deze drie dames en de steeds zenuwachtiger wordende psychiater omringen Constance in haar laatste dagen. Daans weet wat de plannen zijn, de vriendinnen hebben geen notie. Zal het de psychiater lukken de moordplannen te verijdelen of wordt hij zelf ook meegetrokken in het kwaad van de zieke Constance?

Jet van Vuuren geeft, in een vlot geschreven stijl, stukje bij beetje vrij hoe het de dames vergaat.  Amusant om te lezen, al is het verhaal – waarschijnlijk door het geringe aantal spelers –  een tikkeltje mager.

Een boek dat je een paar aangename uren bezorgt.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.