Lachen om onbegrip, relatieproblemen en geklungel in bed

MijnvrouwbegrijptmenietPeter van StraatenMijn vrouw begrijpt me niet | Mijn vrouw heeft me door. ISBN 978-90-76174-89-1, 160 pagina’s, € 14,90. Amsterdam: De Harmonie 2016.

Peter van Straaten tekent en typeert mannen en vrouwen die niet met, maar ook vaak niet zonder elkaar kunnen.

Cartoonist en striptekenaar Peter van Straaten (1935) is een institutie. Hij tekent politieke prenten, maar ook allerlei zaken uit het dagelijks leven die zich op straat en aan de toog afspelen en hij doet dat zo doeltreffend dat hij er een grote schare trouwe bewonderaars en een groot aantal prijzen aan overgehouden heeft. Velen kennen hem van zijn jaarlijkse Zeurkalender en van zijn serie Dagelijks leven in Het Parool, waarmee hij in 2012 na 58(!) jaar stopte. In 2011 eerde de Universiteit Leiden hem met een eredoctoraat.

Peter_van_Straaten2Dit boek is alweer het negende deel van een geslaagde serie themaboeken. En, zoals de titel aangeeft, is het gewijd aan de soms simpele, maar o zo vaak complexe verhouding tussen mannen en vrouwen. We zien soms ontroerende trouw, vreemdgaan, flirtgedrag, fijn en minder gewaardeerd of onhandig bedgedrag. Gladde jongens, vervelende opscheppers, geile directeuren, verleidelijke en jaloerse vrouwen, haaibaaien, oerlelijke oude wijven, roddelende vriendinnen en nog veel meer. Peter tekent ze allemaal, soms proef je de afschuw, maar vaker toch de empathie. En de bijschriften zijn altijd treffend en soms dodelijk.

We mochten van de uitgever enkele tekeningen publiceren. Daarnaast geven we nog een aantal bijschriften met een korte karakteristiek van de cartoon.

PvS MV pag 12 copyBlote vrouw rechtop zittend bij man onder de lakens: Jij begrijpt niets van vrouwen en van mij helemaal niet.

Wulps kijkende jonge vrouw in de deuropening. Man kijkt toe: Kees is er niet, maar wil je toch niet even binnenkomen?

Stel in het café. Vrouw tegen de man: Je wordt kaal… Je zult het voortaan van je mooie karakter moeten hebben.

Man tegen vrouw op de rand van het bed: Sonja weet het van ons…Ze vindt het prima, maar ze wil niet scheiden.

PvS MV pag 6 copyOud wijf in de supermarkt tegen stel: Zijn jullie nóg niet uit elkaar?

Ene oudere dame tegen andere, zittend op de bank: Laat die Harry toch… Door dat huppelkutje hoopt-ie jong te blijven, maar met jou wil-ie oud worden.

Gevoel voor humor en geen fan van Peter van Straaten? Dat bestaat toch niet!

Bij tijd en wijle hilarisch. Je blijft lachen, soms gniffelen, dan weer luider en regelmatig heel hard.

Ik heb weer genoten van dit boek.

Het boek is tevens op woensdag 16 maart 2015 besproken in het programma Puur Cultuur van MeerRadio. Het geluidsbestand wordt staat hieronder.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Cartoons, Humor. Bookmark de permalink.