Het roze pakje van The Wife

ThePinkSuitNicole Mary KelbyThe Pink Suit. Vertaald uit het Engels (The Pink Suit) door Hilde Makkink. ISBN 978-9492-168-016, 285 pagina’s, € 19,95. Elburg: Karmijn 2015.

De geschiedenis van twee werelden die elkaar nooit raken.

Op 22 november 1963, de fatale dag dat John F. Kennedy  werd vermoord, zat  Jackie, The Wife,  naast hem in de auto. Even daarvoor trok het paar nog bewonderende blikken, zij niet minder dan hij. Ze zag er dan ook aanbiddelijk uit in haar schitterende hardroze pakje. Na het schot viel John met zijn hoofd in haar schoot, een veiligheidsagent sprong op de twee en beschermde hen met zijn lichaam. Maar John Kennedy was dood en The Wife was weduwe. Haar roze pakje was voorgoed bevlekt met zijn bloed.

Heel Amerika had verbijsterd toegekeken. Maar de Iers-Amerikaanse Kate was dubbel verdrietig. Ze aanbad Jackie, ze maakte als kostuumnaaister haar kleren en ze had aan het roze pakje bijzonder veel werk gehad. Kate werkte bij Chez Ninon, een bedrijf dat Parijse haute couture kopieerde. Dat mocht natuurlijk niet, maar de twee oude eigenaressen betaalden grif de boetes en hun zaak liep als een trein. Wie klasse had maar niet in Parijs kon of wilde kopen, kocht bij Chez Ninon, en wie geen klasse had maar graag deed alsof kocht er ook. The Wife had haar garderobe altijd in Parijs aangeschaft. Maar nadat ze kritiek kreeg (voor de prijs van één mantelpakje moest een Amerikaanse arbeider een paar maanden werken) stapte ze over op Chez Ninon.

NicoleMaryKelbyNicole Mary Kelby groeide op in Florida (VS). Ze is schrijfster maar afficheert zich ook graag als globetrotter. Voor dit boek verrichtte ze zo’n grondig onderzoek, dat het haar een doctorsgraad opleverde.

Kate is een van de vaardigste kostuumnaaisters van Chez Ninon. Terwijl ze bezig is met haar werk ‘ziet’ ze de draagsters in haar kleren lopen, verbeeldt zich hoe ze zich bewegen en hoe blij ze zijn met haar werk. Dat geeft het resultaat van haar arbeid ‘ziel’, zodat haar kleren ‘leven’. Zo was ze ook bezig met het roze ‘Chanel’-mantelpakje. Kate droomt ervan dat Jackie haar bij een pas-sessie bij zich roept om haar te complimenteren. Maar helaas: The Wife stuurt liever een model dan dat ze zelf naar Chez Ninon moet. Toch blijft Kates liefde leven.

Dat is de kracht van dit verhaal: er draaien twee werelden om elkaar heen. Ze kunnen niet zonder elkaar en niet met elkaar. Maar wat er ook gebeuren zal, ze zullen elkaar nooit raken.

Toen Kelby Kates neef ontmoette gaf deze haar toestemming de echte naam van zijn tante te gebruiken. En dat deed Kelby:  als eerbewijs aan al die andere, naamloze kostuumnaaisters die zich, slecht betaald,  in achterafruimtes de vingers kapot naaien om aan de wensen van hun opdrachtgeefsters tegemoet te komen. Opdrachtgeefsters die er niet bij stilstaan, dat hun nijvere naaisters een náám hebben, gevoel, een leven naast de mode.  Ook Chez Ninon heeft echt bestaan, maar Kelby schiep de karakters.

The Pink Suit is een heel boeiende mengeling van feiten en fictie, we spreken dan tegenwoordig van factie. Het is de verbeelding van het sprookje van de ‘bovenwereld’ en het grauwe leven van de ‘onderwereld’.

Een betoverend, kleurrijk en boeiend boek. Verrukkelijk om te lezen.

Dit bericht is geplaatst in 'Faction', Alle Boeken. Bookmark de permalink.