Speelse gedichten die tot nadenken aanzetten

sNachtsverdwijtdewereldJaap Robben’s Nachts verdwijnt de wereld. Illustrator Merel Eyckerman. ISBN 978-90-445-3573-0, 47 pagina’s, € 15. Breda: De Geus 2016.

Selectie gedichten uit eerdere bundels van Jaap Robben.

Jaap Robben (1984) is schrijver, dichter en theatermaker. Van 2008 tot 2010 was hij de stadsdichter van Nijmegen. Hij schreef gedichten en korte verhalen voor zowel kinderen als volwassenen en kreeg een prijs voor De Zuurtjes, een kruising tussen prentenboek en jeugdroman. In 2014 verscheen zijn debuutroman Birk, die zeer goed ontvangen en bekroond werd. Dit boek is een verzameling van eerder verschenen gedichten, onder andere geschreven als stadsdichter. Een belangrijk onderdeel van het bundeltje zijn de originele en geestige tekeningen van Merel Eyckerman. Zij kantelt de teksten met haar illustraties en voegt haar eigen poëtische laag toe.

De dichter schrijft meestal over heel alledaagse zaken, vaak gaat het om simpele waarnemingen waaraan dan een diepere betekenis wordt gekoppeld. Meestal is er ook sprake van humor. Bijvoorbeeld in het gedicht Saharazand. Een jongetje hangt uit het raam als er een sterke zuidenwind is en vangt met een glazen potje zandkorrels die uit de Sahara komen.

Photo: Mike Nicolaassen

Zo spaarde ik

korrels zand van de Sharah

Als ik dan na uren sparen

in mijn potje staarde

was ik toch een beetje op vakantie.

Tegelijkertijd humoristisch en droevig is het gedicht Tsjilp over een dood vogeltje dat hij gaat begraven. Het eindigt met de volgende regels.

Het was een dag

om weg te vliegen

en dat heeft ze ook gedaan

De bundel bevat enkele gedichten die slechts uit enkele regels bestaan. Meestal bevatten die een diepere gedachte. Een voorbeeld is het drieregelige Kwijt.

Hoe kwijt kan iets zijn

wanneer ik het met dichte ogen 

nog steeds kan zien?

Als stadsdichter schreef Robben onder meer een indrukwekkend gedicht ter nagedachtenis aan overleden kinderen die geen begrafenis hebben gehad: Schemerleven. Hierin beschrijft hij wat ze allemaal gemist hebben omdat ze zo kort leefden. Het ontroerende gedicht Als ik niet meer thuiskom schreef hij voor een herdenking van het bombardement van 22 februari 1944.

De korte gedichten vallen in de eerste plaats op door hun eenvoud en lichtvoetigheid. Het gaat om toegankelijke poëzie. De taal is heel eenvoudig, maar wel zeer treffend en raak. Met enkele woorden roept hij veel op. Van rijm is bijna geen sprake, slechts een enkele keer wordt eindrijm gebruikt. De strofen zijn kort, vaak bestaande uit één versregel.

Dit prachtig uitgegeven dichtbundeltje is een pareltje. Heel geschikt als cadeau.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Poëzie. Bookmark de permalink.