Het ultieme toetje

Pavlova & meringueLene Knudsen – Pavlova en meringue. Vertaald uit het Frans (pavlova, meringue & cie) door Frederike Plaggemars. ISBN 978-94-6143-127-1, 71 pagina’s, € 8,95. Hilversum: Good Cook 2015.

Recepten voor de liefhebbers van meringue.

De smaak van de gemiddelde supermarkt meringue is die van karton. Maar nu hoeft u dat gelukkig niet meer te eten. U kunt ze zelf maken met dit boekje in de hand. Ik heb ze vroeger tot in den treure geprobeerd te maken en altijd mislukten ze. Dat kwam vooral omdat ik stiekem weigerde te geloven dat het langzaam, lepeltje voor lepeltje, toevoegen van de suiker een beetje onzinnig was en dat het vast wel sneller kon als niemand keek. Maar dat is niet zo.

Blijkbaar kijkt er altijd iemand mee. Dat lepeltje voor lepeltje kost je misschien twee minuten extra maar uiteindelijk overleef je dat wel. En met welk resultaat! Probeer vooral de macaringues (lollige samentrekking van makaron en meringue) met slagroom en frambozen. Om te huilen zo lekker. De knapperige zoete meringue, de zachte vettige room en de frisse zoetzure smaak van de framboos zijn gemaakt voor elkaar. Helaas geen instructie hoe je dit op enigszins beschaafde naar binnen kunt werken. Niet geschikt voor een eerste bezoek aan je nieuwe schoonouders dus.

Veel van de recepten combineren de meringue met iets romigs en iets fris zurigs. Ook de diverse pavlova’s hebben deze combinatie. En wie wild wil gaan kan ook de pavlova met aardbei, chocola en pinda proberen.

De oorspronkelijke titel is pavlova, meringue & cie. Ik heb niet kunnen achterhalen wat cie is. Dus wie weet eet u op een goede dag ook nog een keer cie, zonder dat u het weet. Maar heel misschien proeft u het wel.

Mooi toetje om goede sier op dinertjes te maken. En dat met de kerst in aantocht. Grijp uw kans!

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Eten en drinken. Bookmark de permalink.