Vervul tien dromen in één jaar

eenbijzonderjaarLori Nelson Spielman – Een bijzonder jaar. Vertaald uit het Engels (The Life List) door Merel Leene. ISBN 978-90-225-7496-6, 350 pagina’s, € 17,50. Amsterdam: Boekerij 2015.

Opdracht bij testament: verander je leven.

Als Elisabeth Bohlinger  op 62-jarige leeftijd overlijdt, is zij niet alleen de moeder van twee zoons en dochter Brett, maar ook de directeur-eigenaar van een miljoenenbedrijf in cosmetica. Naar verwachting zullen haar kinderen het bedrijf erven. Maar Elisabeth had andere plannen. Haar zoons erven miljoenen, schoondochter Catherine wordt directeur en de 34-jarige Brett, die al in het bedrijf van haar moeder werkte, krijgt – voorlopig – niets. Brett moet haar erfenis verdienen.

Advocaat Brad, die het testament voorleest, diept een briefje op met de tekst Mijn levensdoelen, twintig doelen die Brett als 15-jarige op papier zette. Tien ervan zijn bereikt of niet meer van belang, de andere levensdoelen moet Brett in één jaar gaan bereiken. Steeds als ze een doel heeft bereikt, moet ze zich melden bij Brad en die leest haar dan een bijpassende brief van haar moeder voor. Aanvankelijk is Brett woedend en verslagen, maar gaandeweg komt zij erachter dat haar moeder haar, over het graf, bij de hand wil nemen om haar levensgeluk te bereiken.

Catherine ontslaat Brett – ook al op last van Elisabeth – en daarmee verandert het leven van haar schoonzuster drastisch. Ze krijgt te maken met geldproblemen, haar vriend Andrew ziet zijn relatie met de erfgename van een miljoenenbedrijf opeens in gevaar komen en Brett wil dan ook nog eens plotseling een kind terwijl hij dat nooit heeft zien zitten…. De problemen stapelen zich op. En dat allemaal doordat Brett een lijst met vreemde opdrachten moet gaan vervullen. Is dat al dat geld wel waard? Heeft hij dat wel ervoor over?

LoriNelsonSpielmanLori Nelson Spielman (1961) was van beroep logopedist en vertrouwensdocent op een highschool. Tegenwoordig is zij, naast schrijfster, thuislerares voor kinderen met problemen. Dit boek is een regelrecht droomdebuut. Sinds het in 2013 in de VS op de markt kwam, begon het een ware zegetocht. Deze fraaie hardcover uitgave verschijnt ter gelegenheid van het duizelingwekkende verkoopcijfer van wereldwijd 1 miljoen exemplaren.

Het is verleidelijk om een aantal van Bretts opdrachten te noemen: het aanschaffen van een hond is er slechts eén van. De rest is een stuk gecompliceerder. Maar het zou jammer zijn de tip van de sluier te ver op te lichten. De lezer die in het boekt duikt komt er snel genoeg achter. Zeker omdat het verhaal je ‘pakt’: wie begint met lezen wil weten hoe het afloopt.

En dat is het fascinerende van dit boek. Zodra de lijst met tien opdrachten door Bretts advocaat wordt voorgelezen kan de lezer op haar (of zijn) vingers natellen dat al die opdrachten worden vervuld. Maar hoe? En Elisabeth Bohlinger heeft weliswaar over haar graf geregeerd, maar ze deed dat uit liefde voor haar dochter. Op het eind van het verhaal is die wijzer en gelukkiger dan op de dag dat haar moeder stierf.

Een boek dat je op pagina 350 teleurgesteld en tevreden dichtslaat: jammer dat het uit is, fijn dat het zo goed afliep. Lees het op een koude winterdag: de zon gaat meteen weer schijnen.

Verrukkelijk puur genietboek.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Fictie. Bookmark de permalink.