Dodelijk geweld in uitgaanswereld

BijwerkingHeleen van der KempBijwerking. ISBN 978-90-234-9593-2, 318 pagina’s, €19,90, Amsterdam: Cargo 2015.

Akelig bijdetijdse thriller over foute pillen die doden eisen.

Werner Stevens, drugsdealer, wordt gekweld door zijn geweten. Hij heeft het gevoel dat zijn nieuwe ‘handel’ onbetrouwbaar is. Hij verdient er weliswaar veel geld mee, maar er vallen plotseling doden. Als hij zijn zorgen uit tegen opperbaas Nick, wordt hij koelbloedig neergeschoten.

Maar Werner heeft gelijk gehad. De nieuwe drug, waarvoor ook de politie al waarschuwt, is harder en gevaarlijker dan voorgaande pillen. De pil heeft de bijnaam Euphoria. Wie hem slikt en daarbij alcohol gebruikt, heeft weinig kans te overleven.

Politievrouw Britt Franken en haar team zoeken met man en macht naar de moordenaar van Werner, naar de overige dealers van de pillen en naar de grote baas achter de handel. Dan gebeurt er nog een moord: een onschuldige jongeman wordt van zijn fiets getrokken en doodgeschopt door een groep van vijf hysterisch geworden dubbel-gebruikers.

HeleenvanderKempHeleen van der Kemp (1974) is communicatieadviseur. Dit is haar vierde thriller met rechercheur Britt Franken. Van der Kemp werd eerder genomineerd voor de Crimezone Thriller Awards.

Het uitgaansleven verhardt. Dat heeft niet alleen zijn weerslag op potentiële gebruikers, maar ook op onschuldige stappers als bijvoorbeeld Britts tienerdochter Bo. Zij heeft het moeilijk met het feit dat Britts tweede relatie is verbroken en gooit uit boosheid op haar moeder haar kont tegen de krib door eens stevig en lang te gaan stappen. Prompt wordt ze geconfronteerd met een nieuw slachtoffer van Euphoria. En dat niet alleen: ze heeft ook gezien wie het slachtoffer de pillen verkocht: een meisje dat haar moeder dolgraag achter de tralies zou krijgen. Wat moet ze? Wie ook met die vraag zitten zijn de vijf ‘kopschoppers’ die de dag na hun moord geschokt bij elkaar komen: moeten ze zwijgen of met de politie gaan praten en hun verdere leven vergooien? Solidariteit blijkt een relatief begrip nadat de dood nabij was.

Van der Kemp schrijft een vlotte thriller. Ze besteedt uitgebreid aandacht aan de ups en downs in Britts liefdesleven, aan de puberale pogingen van Bo haar moeder weer bij haar vriend te krijgen en aan de zorgen van de Marokkaanse rechercheur Karim. Hij heeft thuis problemen omdat zijn vader en broer zijn zeventienjarige zusje aan het uithuwelijken zijn. Karim wil haar redden.

Al die zijwegen zullen deze thriller voor de één extra aantrekkelijk maken, de ander zal deze kwesties als onbelangrijk en daarmee overbodig afdoen. Een kwestie van smaak.

Hoe het ook zij, dit is een plezierige thriller met een modern, soms griezelig modern, plot. Grotestadsouders zouden hun tieners, na het lezen van dit boek, wel eens nog bezorgder het uitgaansleven in laten gaan, dan ze nu al doen. Maar ach: Een mens lijdt vaak het meest door het lijden wat hij vreest.

Aangename en spannende thriller.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.