Gevangene van moeder en dochter

KoorddansenInHetZandGert Erauw – Koorddansen in het zand. ISBN 978-94-624-2018-2, 249 pagina’s, € 17,95. Westerlo (B): Kramat 2015.

Belg raakt verstrikt in een familiedrama op het Franse platteland.

Gert Erauw (1965), vroeger marketing manager en nu eigenaar van een B & B in Frankrijk, schreef duidelijk geïnspireerd door zijn omgeving een suspenseroman. Deze genreaanduiding is zeer toepasselijk want vanaf de eerste bladzijde wordt de lezer gebombardeerd met vragen. In het dorpje Saint-Germain-du-Bois werd een winnend lot verkocht in de lotto. De winnaar heeft zich niet gemeld. Waar is dat lot gebleven? In het eerste hoofdstuk is de hoofdpersoon sporen aan het verwijderen van een moord. Hoe zit dat? Waartoe leidt de ontmoeting met de mooie Anne-Sophie? De hoofdpersoon komt bij een Franse familie die een oud hotel wil moderniseren. Hij belooft geld voor de verbouwing, lukt dat? Gelukt het zijn zeer aantrekkelijke en nymfomane schoonmoeder om hem te verleiden? Al deze vragen houden de spanning er in en daarom boeit deze roman van begin tot eind.

De hoofdpersoon, een man die een veelbelovende carrière had, is in een midlifecrisis geraakt. Hij ontmoet Anne-Sophie (later Anso genoemd), een advocate in Parijs. Voor haar verlaat hij Antwerpen en begint een nieuw leven in een hotelletje op het Franse platteland. Haar familie wil het hotel, een familiebezit renoveren, maar er is geen geld. Hij maakt een businessplan en gaat langs de banken, met weinig succes. Zijn nieuwe vrouw blijkt zeer wispelturig: of poeslief, of een echte bitch. Zijn schoonmoeder Ginnette is voortdurend in conflict met haar dochter. Ginnette is wel heel lief voor haar schoonzoon. Anso is doodsbang dat haar moeder haar echtgenoot gaat verleiden. Dan is er ook nog Bernard, de broer van Anso. Hij is erg wantrouwend over het slagen van de beloofde lening. Een andere kwestie is een kwijtgeraakt winnend lot (€ 735.423,75), een lot dat in het bezit was van de recent overleden FiFi, de tweede echtgenoot van Ginnette. Zat het nog in zijn binnenzak?

GertErauwIn een aantal flash-backs wordt verteld over de jeugd van Ginnette. Al op haar dertiende lag ze te rollebollen in het hooi. Op haar veertiende raakte ze zwanger van de wat oudere Marcel. Hij is de zoon van de Poolse immigrantenfamilie Shynkaretskys. Ze krijgen een dochter: Anne-Sophie. Zij is gek op haar vader, maar haat haar moeder om haar voortdurende escapades met vele wisselende minnaars. Als haar vader zelfmoord pleegt, wordt die haat nog veel groter.

De roman is opgebouwd uit 34 korte hoofdstukjes. Boven elk hoofdstuk staat een citaat dat verband houdt met de inhoud van het hoofdstuk. Erauw put uit de hele wereldliteratuur. Milan Kundera komt nog het meest voor. De citaten zijn zorgvuldig gekozen en vormen zeker een verrijking van het boek. Enkele voorbeelden:

M. Kundera: Aan het begin van het erotisch leven van de man is opwinding zonder verrukking en aan het einde is verrukking zonder opwinding.

D. Diderot: Ieder van ons was in staat dwaasheden voor haar te begaan in ruil voor een kleine dwaasheid van haar kant.                                                                                                                                    

C. Palmen: Met de vrouw kies je ook het verdriet waar je het meest van houdt.

O. Wilde: Children begin by loving their parents; as they grow older they judge them; sometimes they forgive them.

Het verhaal is meeslepend en soms spannend. Het is goed opgebouwd, hoewel de hoofdstukjes met de flashbacks wat verwarrend zijn. Het is jammer dat bepaalde zaken niet zo goed uitgewerkt zijn. We komen er bijvoorbeeld niet achter waarom het businessplan van de ik-figuur steeds wordt afgewezen. Wij horen geen argumenten van de bankiers en aan de andere kant wordt er ook niets aan dit plan veranderd. De karakters blijven wat karikaturaal. Je ziet alleen het uiterlijk gedrag, maar de diepere motieven blijven duister. Dat geldt vooral voor de raadselachtige Anso.

De stijl van de schrijver is zeer origineel. Hij schrijft heel beeldend en vaak is er sprake van ironie. Daardoor wordt de dramatiek die volop aanwezig is nooit te zwaar. Hij verstaat bovendien de kunst veel te zeggen met weinig woorden. Zo geeft de ik-persoon in enkele zinnen een goede typering van Anso, Ginnette en Bernard. Ik heb schoon genoeg van de Shynkaretsky’s, de ene frigide en jaloers, de andere een stoeipoes zonder geweten en de man van de bende dyslectisch en hooghartig.

Verrassend spannende en amusante suspenseroman.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.