Leg neer die bal

GehaktballenSalomée Vidal & Jérémie Kanza – Gehaktballen van vlees, vis & groenten. Vertaald uit het Frans (Balls, les 32 recettes de boulettes) door Frederike Plaggemars. ISBN 978-94-6143-123-3, 71 pagina’s, € 8,95. Hilversum: Good Cook 2015.

Kookboekje met 32 recepten voor vlees-, vis- en vegaballen.

Voor de liefhebber van de zachte bal. Nog net geen bitterbal. Wat ook gelijk de moeilijkheid is van deze ballen. Om een zachte binnenkant te krijgen moet je je ballen draaien van zachte slurrie. Het is te doen, maar niet zonder enig baltalent.

In de recepten staat niet dat de ballenmassa goed gekoeld moet zijn, wat bij onze experimenten toch van essentieel belang bleek. Zowel voor het draaien als voor het bakken. Het meteen frituren resulteert in grootverbruik frituurvet en bijzondere holle kaasballen. De kaasballen waren zo goed als leeggelopen, maar evengoed erg lekker. Een light versie dus eigenlijk.

Enige ervaring is sowieso wel handig. Wat de hoeveelheid van een potje kikkererwten is staat bijvoorbeeld niet gespecificeerd. Terwijl er een hoop maten op de markt zijn. Dat moet dus naar eigen inzicht.

We hebben de aardappel-pancetta-marjolein, de kikkererwten-komijn, de courgette-parmezaan-aardappel, de quinoa-wortel-koriander, de kaas-espelette-peper-balletjes en het broodje met gehaktballetjes, kruidenboter en tomatensaus uitgeprobeerd. Het broodje mag blijvend op de menukaart maar ook de andere balletjes waren bijzonder smakelijk. Achterin het boek  nog een paar lekkere recepten voor salades en sausjes.

Balletjes invriezen en je hebt altijd iets om je feestje op te leuken. Niet dat er wat tegen de onverslaanbare bitterbal is; maar de diepvries kipnuggets en ander mini-frituur-ongerief is prima door deze balletjes te vervangen zonder dat er iemand moet huilen.

VidalenKanza1De jonge auteurs hebben inmiddels hun baan eraan gegeven en zijn samen het restaurant BALLS begonnen in Parijs. Het concept blijkt aan te slaan, het restaurant is alle dagen vol en ‘ils sont heureux’ (zie http://www.encore-magazine.fr/salomee-jeremie-balls/).

Lekkere recepten die een prima basis vormen voor verdere smaakexperimenten.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Eten en drinken. Bookmark de permalink.