Kleine diender, grote daden

CamillePierre Lemaitre – Camille. Vertaald uit het Frans (Sacrifices) door Textcase. ISBN 978-94-0160-363-8, 303 pagina’s, € 10,-. Amsterdam: Xander 2014.

Vriendin van rechercheur wordt slachtoffer van criminelen die zweert ze te vinden…

Rechercheur Camille Verhoeven heeft vier jaar na de gewelddadige dood van zijn vrouw Irène (zie https://www.leeskost.nl/?p=5530) eindelijk weer een vriendin: Anne. Maar het lot is de kleine diender – 1.45m lang, kaal, altijd tekenend en befaamd om zijn deductievermogen – niet welgezind. Op weg naar haar werk is Anne getuige van een gewapende overval bij een juwelier en ze wordt ernstig mishandeld en zwaargewond in het ziekenhuis opgenomen.

Weinigen weten dat Camille Verhoeven een relatie met Anne heeft. Officieel mag een rechercheur geen ‘eigen’ zaak behandelen. Maar Camille zwijgt over zijn band met Anne en neemt zich voor de misdadigers te vinden en te straffen. In zijn overgrote ijver neemt hij beslissingen die hij misschien niet had mogen nemen, maar voor Camille geldt alleen: Anne moet worden gewroken. Hij heeft vier jaar daarvoor zijn vrouw Irène door misdadigershand verloren, nu Anne nog leeft zal hij laten zien dat hij déze geliefde kan redden.

PierreLemaitrePierre Lemaitre (1956) verwierf internationale bekendheid met zijn thrillers. Hij schreef al Irène en Alex met de opmerkelijke commandant Camille Verhoeven. Dit boek, Camille, zou het derde deel van de trilogie zijn. Inmiddels echter is ook Rosy verschenen. De boeken zijn ook prima ‘los’ te lezen.

Mijn eerdere kennismaking met de kleine hoogst intelligente diender Camille Verhoeven was een regelrecht feest. De hernieuwde kennismaking eveneens.

Nadat Verhoeven zijn vrouw verloor is hij lange tijd depressief geweest. Dat hij vier jaar na de dood van Irène wéér het geluk heeft een vrouw te ontmoeten bij wie hij gelukkig is, voelt bijna als verraad. Hij is dan ook voorzichtig, laat niemand van Anne weten. En dat is maar goed ook, zo blijkt. Want niet alleen kan hij daardoor de zaak-Anne op zich nemen, maar wordt hij ook als enige geconfronteerd met het verleden van Anne. En dat blijkt een verleden dat vraagtekens oproept, dat wantrouwen zaait, zelfs bij Verhoeven.

Dat verleden is niet het enige vraagteken. Terwijl de geschiedenis zich ontvouwt, worden er raadsels opgelost, maar ook steeds meer raadsels opgeworpen.

Als intens meelevend lezer had ik soms de kinderlijke neiging éven achterin het boek te kijken: werd ‘de boef’ gepakt, ‘leven ze lang en gelukkig’?

Ik heb het niet gedaan. Want Lemaitre nam mij stevig bij de hand, zette mij herhaaldelijk op het verkeerde been en opende mij tenslotte op verrassende wijze de ogen.

De auteur schuwt de wreedheid niet. Zijn boeken werden niet alleen onweerstaanbaar spannend genoemd, maar ook bloedstollend en gruwelijk. Wie daar niet tegen kan, moet het stukje mishandeling maar even diagonaal lezen. Het staat er niet om te shockeren, het heeft een functie in het verhaal.

Alweer een thriller van Lemaitre die naar meer smaakt.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.