Inspecteur Eve Dallas in topvorm

VermoordeliefdeJ.D. Robb – Vermoorde liefde. Vertaald uit het Engels (Holiday in Death). ISBN 978-90-225-7299-3, 362 pagina’s, € 15,00. Amsterdam: Boekerij 2015.

Superspannende futuristisch thriller.

Inspecteur Eve Dallas is nog niet geheel hersteld van de aanslag op haar leven (zie https://www.leeskost.nl/?p=4751) als ze geconfronteerd wordt met een seriemoordenaar die zich vermomt als de kerstman. Het wordt al snel duidelijk dat deze het gemunt heeft op klanten van een chique relatiebureau dat nauwe banden onderhoudt met een schoonheidssalon.

Dallas begint zo langzamerhand er aan te wennen dat ze getrouwd is met de superrijke zakenman Rourke. Ze werkt vaker vanuit de echtelijke woning en laat het sneller toe als Rourke haar zijn electronica ter beschikking stelt, die veel geavanceerder is dan die van de politie.

JDRobbNiemand doet er geheimzinnig over dat J.D. Robb het pseudoniem is van de succesvolle auteur Norma Roberts. Haar boeken over de enerzijds keiharde en taaie, maar anderzijds gevoelige Eve Dallas verheugen zich inmiddels ook in een grote schare fans, waaronder uw recensent. Alle delen kunnen goed ‘los’ worden gelezen, maar het geeft een toegevoegde waarde als je de vorige boeken uit de serie kent, want de persoonlijkheden ontwikkelen zich.

De serie speelt zich af in de tweede helft van de huidige eeuw, wat de schrijfster de gelegenheid geeft haar fantasie de vrije loop te geven over technische en sociale ontwikkelingen. In dit deel is dat, vergeleken met de vorige, wat minder.

Maar bijvoorbeeld het verhoren van een ‘droid’ geeft de volgende vermakelijke tekst: ‘Nee, er is niemand langs geweest vanavond. Meneer Holloway had een afspraak buiten de deur. Hij was om 21.50 uur weer thuis. Hij was kwaad. Hij schold me uit. Ik zag dat hij een kneuzing in zijn gezicht had en vroeg of ik hem kon helpen. Hij opperde dat ik mezelf moest gaan neuken, maar voor die functionaliteit ben ik niet geprogrammeerd.’

Dallas krijgt naast de extra ondersteuning van haar echtgenoot Rourke, met flitsende dialogen en zinderende seksscènes, ook veel nuttige hulp van de profiler en arts Mira. En dan is er nog haar assistent Delia Peabody, die undercover gaat en niet over zich laat lopen, ook niet door Eve en zeker niet door haar collega McNab, die soms zijn hand op het verkeerde bil legt. Lachen.

De ontknoping zit logisch in elkaar en is, zoals het een goede thriller betaamt, helemaal aan het einde.

Mooie kennismaking voor nieuwe lezers en kaasje voor de vele Eve Dallas-fans.

Dit boek is op woesdag 9 september 2015 besproken in het programma Puur Cultuur van MeerRadio. Het geluidsbestand staat hieronder.

 

 

 

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Deel van een reeks, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.