Groot boeket Oranje-bloemen

JaarboekOranje-Nassau2015Groeneveld, Goossens, De Klerk, Van der Meer Mohr, Klein Beernink – Jaarboek Oranje-Nassau 2015. Liber amicorum. ISBN 978-90-8174-385-3, 296 pagina’s, € 30,-.  Den Haag: Geschiedkundige Vereniging Oranje-Nassau 2015.

Historie en kunsthistorie over Oranje sinds eeuwen.

Hoe verliep het bezoek van stadhouder Willem II aan Zeeland in de zomer van 1649? Was dat een feestelijk gebeuren? Wat waren toen de gebruiken?

Er stonden schutters met brandende toortsen langs de route, rederijkers verbeeldden Bijbelse taferelen uit het Oude Testament, de vorst maakte een rondgang door de versierde straten, de dag eindigde met vuurwerk en tableaux vivants.

Hoe ging prins Alexander (1851-1884), de ziekelijke derde zoon van koning Willem III, met de pers om? Had hij net zo’n haat-liefdeverhouding met journalisten als de huidige Oranjes? Of gebruikte hij de pers als boodschapper voor zijn berichten?

En, nog één dan, wist u dat er ook in de 19e eeuw al aan fotoshoppen werd gedaan? Portretschilders beijverden zich om de lichamelijke tekortkomingen van hun hoge opdrachtgevers te verdoezelen en hoffotograaf Marius Meyboom (1911-1998) maakte zijn modellen slanker met een handige retoucheerstift.

Als een belangrijk figuur jubileert of vertrekt naar elders, stellen collega’s en goede vrienden soms een Liber amicorum samen. Een ‘vriendenboek’, waarin artikelen staan die niet zozeer de vriendschap bezingen als het werkterrein van degene die vertrekt. Belangrijk voor ingewijden.

MariekeSpliethofDit Jaarboek 2015 van de GVON (Geschiedkundige Vereniging Oranje-Nassau) is gemaakt voor Marieke E. Spliethoff (1950), die haar leven lang als Oranje-kunsthistorica heeft gewerkt, onder meer als conservator schilderijen, aquarellen, tekeningen en prenten van Museum Paleis Het Loo in Apeldoorn. Zij ging onlangs met pensioen en dat was de aanleiding om dit boek voor haar samen  te stellen. Maar met een land vol Oranje-fans is dit mooie boek ook boeiend voor anderen.

Er staan 24 artikelen in op historisch en kunsthistorisch terrein, alle hebben ze een stuk Oranje-geschiedenis als onderwerp. We noemden er al een paar. Kriskras nog een paar titels: ‘Het Loo in 1756’, ‘Vorstelijke recycling van een historisch interieur?’, ‘Kunst voor Kerst’, en voor fijnproevers op autogebied, tenslotte ook Bernhards passie: ‘A car built for a Queen’ vertaald: ‘Wilhelmina’s Cadillac Convertible Sedan serie 65 terug op Paleis Het Loo’. Alle artikelen zijn uitgebreid voorzien van mooie foto’s.

Het zal duidelijk zijn. De artikelen (enkele in het Duits) bieden elk wat wils. De ene schrijver is begenadigder dan de andere, ook dat behoort bij een samengesteld boek.

Wij mogen hier de symbolische vlag best uitsteken voor eindredacteur Pieter Klein Beernink, kunsthistoricus en royalty-journalist. Hij maakte met de door experts geschreven artikelen een fraai geïllustreerd boek vol deskundige en tevens zeer leesbare verhalen. Knap werk!

Schitterend boek voor geschiedenis- en kunstliefhebbers, helemaal als zij over een Oranje-hart beschikken.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Geschiedenis, Kunst. Bookmark de permalink.