Cv en tv, hoe Nederland veranderde

AlsdedagvantoenEmile en Jessica Bode – Als de dag van toen. Vijftig jaar huishoudrevolutie. ISBN 978-94-6156181-7, 258 pagina’s, € 17,95. Amsterdam: Bertram + De Leeuw 2015.

Wat is er allemaal in Nederland sinds 1965 veranderd in het dagelijks leven?

Volgens de oudste auteur was het jaar 1965 een kantelpunt in de Nederlandse samenleving. Hij was toen elf jaar en kreeg in zijn leven een nieuwe fiets.  Hij beschrijft hoe het gezin van zijn ouders (vader, moeder en vijf kinderen) destijds in een nieuwbouwwijk in Naarden woonde. Het huis had in 1960 drieduizend gulden gekost. Het zou nu zo ’n 300.000 € waard zijn. Vader forensde met de trein naar zijn werk in Amsterdam, moeder was weliswaar huisvrouw, maar niet uit overtuiging en raakte aan de drank en rookte. De kinderen kregen beslist niet elke dag schoon ondergoed: ‘Mijn oudere broer adviseerde mij pas een schone onderbroek aan te trekken als het in het kruis begon te kriebelen. Schone sokken waren pas nodig als de zweetlucht niet te harden was.’ Vader had als kostwinner een streepje voor. Zo kreeg hij als enige in het gezin roomboter. Het gezin was redelijk welvarend en kreeg vrij snel televisie.

Er werd in Nederland weinig gesnoept en obesitas kwam nauwelijks voor.

EmileBodeEmile Bode (1954) is journalist. Hij verzorgt tegenwoordig de huishoudpagina van de Telegraaf. De laatste jaren wordt hij daarin bijgestaan door zijn dochter Jessica Bode (1991).

Allereerst beschrijft Emile het alledaagse leven van zijn familie in 1965 en de veranderingen daarna, zoals de komst van het aardgas en de enorme impact daarvan. Jessica verdiept zich in het huishouden in de tegenwoordige tijd. In het huishouden dat zij met haar vriend voert komen nooit gekookte aardappels op tafel. Naast deze beschrijvingen geeft Jessica ook een aantal huishoudtips, waardoor het boek enigszins op twee gedachten hinkt.

JessicaBodeHet boek wordt afgesloten met een aantal bijlagen. In de eerste lezen we waar we een aantal oude vertrouwde producten ‘uit grootmoeders tijd’ nog verkrijgbaar zijn, zoals Panorama, pokkenpoeder, snorrenvet, Sunlightzeep en zilverpoetskrijt. Daarna komt een groot aantal tips om specifieke vlekken te verwijderen. Vervolgens lezen we wat in 1965 ‘gewoon’ was, maar nu nagenoeg verdwenen is, zoals carbonpapier, condooms wassen (ja, heus), paard en wagen, stencilen en voor het zingen de kerk uitgaan (toch zou ik ze niet graag de kost geven). In de laatste bijlage worden de prijzen tussen toen en nu vergeleken. Alles is duurder geworden, het meeste nog de postzegels.

Dit boek ademt eenzelfde sfeer uit als De gouden jaren van Annegreet van Bergen (zie https://www.leeskost.nl/?p=3662). Maar ieder beleeft zijn eigen verleden weer op een andere manier en ook dit boek leest lekker weg.

Prima leeskost voor wie geïnteresseerd is in het eigen vroegere leven van alledag of dat van zijn of haar (groot)ouders.

Dit boek is op woensdag 9 september 2015 besproken in het programma Puur Cultuur van MeerRadio. Het geluidsbestand staat hieronder.

 

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Cultuur, Diversen, Geschiedenis. Bookmark de permalink.