Topvoetballers aan de schandpaal

SexdrugsenvoetbalMaarten BaxSeks, drugs & voetbal. Beroemdste bad boys in het topvoetbal. ISBN 978-90-816203-0-7, 223 pagina’s, € 17,50. Amstelveen: Eye4Sports 2015.

De wandaden van 27 topvoetballers.

Topvoetballers behoren tegenwoordig tot de jetset en een aantal van hen vertoont springt daarbij gedrag waarbij een ‘normale’ brave burger niet mee wegkomt.

De auteur schetst van 27 beroemde of beruchte voetballers een korte biografie. Velen van hen zijn seksverslaafd, maar je kunt je afvragen of zij daar alleen zelf schuldig aan zijn gezien het grote aanbod van ‘dames’ die, zoals men vroeger zei, ‘ met de broek over de arm’ proberen een voetbalster tussen de lakens te krijgen.

Bij Romario, inmiddels vier keer getrouwd, werd volgens hemzelf de vorm niet negatief beïnvloed door het uitgaansleven: ‘niet dansje doen, niet wippie doen, niet scoren’. Ook zijn landgenoot Ronaldo lust er wel pap van, en één van de allergrootste voetballers ter wereld, Garrincha, was een groot liefhebber van vrouwelijk schoon.

De Brit David Beckham trouwde Spice Girl Victoria (Posh), maar ene Rebecca Loos weet precies hoe zijn geslachtsdeel eruit ziet. En zo kunnen we nog tijden doorgaan, leest u zelf maar. Nog eentje: Maradonna (pluisje) zou een echte ‘grootverbruiker’ zijn.

Ook overmatig drank- en drugsgebruik wordt uitgebreid behandeld, evenals doping, bij voorbeeld van Edgar Davids, toch al geen sympathieke speler. Sommige spelers vertonen fascistoïde trekjes.

En wat te denken van types als ‘onze eigen’ Patrick Kluivert, die wegkwam met een taakstraf voor het doodrijden van iemand. Een aangifte van verkrachting wordt geseponeerd, er zou te weinig bewijs zijn. Maar er blijft een onfrisse smaak achter.

Toch zijn niet alle (ex)voetballers zo onsympathiek. Leest u zelf maar.

MaartenBaxMaarten Bax (1990) is sportjournalist. Hij schreef onder meer de dubbelbiografie van de gebroeders De Boer en een biografie van de kickbokser Badr Hari, ook niet het zonnetje in huis.

Het huidige boek is in vele opzichten curieus te noemen. Je vraagt je af wie er wil lezen over het buiten de pot piesen of de politieke voorkeur van deze of gene topvoetballer. Toch ben ik ervan overtuigd dat daar een markt voor is. Bax weet hoe hij die markt moet bedienen en hij schrijft vlot.

Naast de al eerder genoemde spelers komen onder meer ook nog de volgende spelers aan bod: Lothar Matthäus, Wayne Rooney, Nicolas Anelka, ‘Tony’ Schumacher, Gianluigi Buffon, Mario Balotelli, Zlatan Ibrahimovic, Paul Breitner en Eric Cantona. Het gedrag op het veld van Luis Suarez vond Bax niet ernstig genoeg om hem in deze bundel op te nemen.

Interessant voor de vele lezers die de voetbaltijdschriften iedere week spellen.

Dit boek is op donderdag 20 augustus 2015 besproken in het programma MeerInformatief van MeerRadio. Het geluidsbestand staat hier onder.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Voetbal. Bookmark de permalink.