Harry Potter-achtige thriller

DevoltooingDavid Baldacci – De voltooiing. Vertaald uit het Engels (The Finisher) door Fanneke Cnossen. ISBN  978-94-005-0517-9, 407 pagina’s, € 19,95. Amsterdam: Bruna 2015.

Zeer spannende thriller die zich afspeelt in een fantasiewereld. Deel 1 van een reeks.

Wie niets vermoedend aan een nieuwe Baldacci (zie ook https://www.leeskost.nl/?p=5013) denkt te beginnen komt er al snel achter dat dit geen gewone thriller is. Als er gesproken wordt over een Bitterling die het Bitterbos ontvlucht via het gevaarlijke Moeras en wordt achtervolgd door tuchthonden en Raadsleden gewapend met mortageweren, dan is al snel duidelijk dat we ons in een fantasiewereld bevinden. Sommigen zullen het boek direct terzijde leggen. Dat is heel onverstandig, want je mist dan een heel spannend boek. Niet alleen is er sprake van enerverende avonturen, maar er wordt ook duidelijk gemaakt  wat de ‘macht’ met de mens kan doen.

Het verhaal speelt zich af in het dorp Bitterbos, dat omgeven wordt door het Moeras. De Bitterlingen mogen en kunnen niet door het Moeras, want wie daar komt, wordt snel door monsters verzwolgen. De machtige regering heerst met strenge hand, zo zijn overal controles en is er gewapend toezicht. Dan ontsnapt er toch iemand. Er wordt direct begonnen met het bouwen van een muur, die zogenaamd moet beschermen tegen een naderende vijand. In werkelijkheid moet de muur de Bitterlingen binnenhouden. In de fantasiewereld Bitterbos komen ook monsters voor en wordt er soms getoverd. Bij nader inzien zijn er veel overeenkomsten met de fantasiewereld van de boeken over Harry Potter.

DavidBaldacciDe sfeer van die fantasiewereld wordt versterkt door het gebruik van een groot aantal fantasie-woorden die je als lezer kunt duiden door de context. Enkele voorbeelden: Anni voor jaren, flinters voor minuten, de Zorg voor verpleeghuis, leren voor school, duellum voor tweegevecht.

Hoofdpersoon is het veertienjarige meisje Vega Jane. Ze woont met haar broer John in een kosthuis. Hun ouders bevinden zich in de Zorg, ze worden beschreven als verschrompeld. Ze zijn ongeneeslijk ziek en wachten eigenlijk alleen maar op hun dood: hier wordt dat aangeduid als wachten op het nemen van de Hindernis.

Vega is vaak bij haar sympathieke vriend Delph. Hem vertrouwt ze alles toe en hij beschermt haar en leert haar vechten. Jane werkt in de Fabriek, waar ze met haar collega Quentin allerlei voorwerpen afwerkt door ze te beschilderen. Zij is een van de weinige creatieve Bitterlingen. Het is Quentin die ontvlucht, hij laat een kaartje achter voor Vega met een route om het Moeras te doorkruisen.

Met Vega heeft Baldacci een zeer bijzonder personage gecreëerd. Ze is intelligent, dapper en een echte doorzetter. Als enige laat ze zich niet intimideren door de Raad. Ze doorziet hun leugenachtige propaganda en voorlichting. Ze bestrijdt met succes monsters en als enige vrouw in de Duellums weert ze zich uitstekend. Ze beheerst de vliegkunst en ze kan ook toveren met behulp van magische voorwerpen. Vega lijkt in veel aspecten op Harry Potter.

Het centrale thema in de thriller is macht. We zien enkele Raadsleden die alles doen om hun machtspositie te handhaven. Wat macht doet met iemand, zien we het duidelijkst bij het sympathieke en hyperintelligente broertje John. Hij krijgt een hoge positie bij de Raad en verandert in een nietsontziende opzichter die de arbeiders heel hard behandelt en geheel vervreemdt van zijn zus.

De Voltooiing is een enerverende thriller. Het spannendst is ongetwijfeld het vechten op leven en dood van Vega in de Duellums. Het verhaal wordt plotseling afgebroken in het moeras: een echte cliffhanger. Daardoor verlangen we sterk naar het vervolg van de avonturen van Vega.

Veelbelovend begin van een nieuwe reeks Vega Jane–thrillers.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Deel van een reeks, Detective / Thriller, Fantasy. Bookmark de permalink.