Dagen vangen in een ZKV

DelibellemanA.L. Snijders – De libelleman. ISBN 978-90-72603-61-6, 324 pagina’s, € 34,50 (hardcover) / € 22,50 (paperback). Doetinchem: AFdH 2015.

160 ZKV’s: Zeer Korte Verhalen

Er loopt een man op straat. Er zit een man te peinzen. Hij ziet, hij hoort, hij vangt de dag. En al wat hij vangt, slaat hij op. En al wat hij opslaat, verwerkt hij dan weer. Kort. Korter. Kortst zijn verhalen. Want dat is zijn handelsmerk: al wat hij vangt wordt tot sobere taal teruggebracht. En tot korte verhalen. Zeer kort zijn ze zelfs. Maar zelfs dát gegeven wil de schrijver kort benoemen: hij schrijft ZKV’s, kreeg daarop het patent. Ieder ZKV begint met een datum: 01.01 bijvoorbeeld en dan, aansluitend bij het eerste verhaal uit de bundel De libelleman: ‘Van de weeromstuit’.

Dit is alweer de negende bundel ZKV’s. Wie zo veel gedachten, mijmeringen, constateringen, opmerkelijke momenten, binnenpretjes, herinneringen en voortborduursels op beroemde citaten tot ZKV’s weet te verwerken is een grootmeester van de taal.

Citeren uit ZKV’s heeft geen zin. De keuze zou té subjectief zijn. Al smeken de ZKV’s om geciteerd te worden, dat wel. Want bijna alle verhalen hebben hun eigen specifieke charme.

ALSnijdersA.L. Snijders (1937) debuteerde in 2006 met zijn eerste bundel met 336 ZKV’s en werd er meteen bekend mee. Hij werd in de pers zowel als anarchist, dadaïst, varkenshouder als stoïcijn beschreven. Snijders zat er niet mee. Iedereen was het er wél over eens dat Snijders een geheel nieuw fenomeen was in schrijversland. Eigenzinnig en opmerkelijk. In 2010 ontving hij de Constantijn Huygensprijs voor zijn gehele oeuvre, maar vooral voor zijn ZKV’s.

Een ZKV is soms wel qua lengte, maar niet qua inhoud vergelijkbaar met een cursiefje of column. Die laatste zijn afgeronde korte verhalen, ZKV’s nemen een korte aanloop en stappen dan met heel korte zinnen het heel korte verhaal binnen.

Dat zorgt soms voor een bijna ademloos taalgebruik. Volgens uitgever AFdH – die ook deze bundel weer prachtig heeft vormgegeven – heeft dat te maken met Snijders’ angst voor de anakoloet: een ontspoorde zin die op andere wijze wordt voortgezet dan hij begonnen is. Afkappen, zoals Snijders doet, voorkomt dat.

Snijders wordt veel gevraagd voor optredens, onder meer op festivals. Ook treedt hij samen met musici op. Op zondagochtend leest hij op de KRO-radio bij het programma van Niels Heithuis uit eigen werk voor.

Snijders mag voor de CPNB de Geschenkbundel samenstellen voor de tiende editie van de CPNB-campagne ‘Nederland leest’ in november 2015. Daaraan doen ruim 1100 bibliotheken mee.

Het ZKV is echt iets voor liefhebbers. Ik ben een echte liefhebber. Ik kan dus niet anders dan ook deze bundel van eigenwijs Snijders weer met groot enthousiasme aanprijzen.

Voor wie hem niet kent: waag de sprong. Delicatessen moet je, net als oesters, soms leren eten.

Dit bericht is geplaatst in Fictie, Korte verhalen. Bookmark de permalink.