Prachtige ‘ouderwetse’ rechter Tie

HetSpookkloosterRobert van Gulik – Het spookklooster. Een Rechter-Tie mysterie. ISBN 978-90-443-4817-0, 181 pagina’s, € 17,50. Amsterdam: The House of Books 2015.

Rechter Tie gaat op onderzoek in een taoïstisch klooster waar onheilspellende en onverklaarbare dingen gebeuren.

Rechter Tie is op dienstreis met zijn drie vrouwen, zijn trouwe medewerker Tao Gan en enkele ‘dienstmaagden’. Ze verplaatsen zich per huifkar en als de as daarvan breekt krijgen ze tijdens een stormachtige nacht onderdak in een taoïstisch klooster.

Tie is zwaar verkouden, maar moet als magistraat allerlei plichtplegingen ondergaan. Hij maakt kennis met de abt en bezoekt een merkwaardige toneelvoorstelling. Nu hij toch hier is wil hij graag het fijne weten van de dood van drie jonge meisjes, die nog niet zo lang geleden zijn gestorven. En is de vorige abt wel op een natuurlijke manier gestorven?

RobertvanGulikRobert van Gulik (1910-1967) was een Nederlands sinoloog en diplomaat. Hij baseerde het personage rechter Tie op een historisch magistraat, die leefde van 630-700 onder de T’ang-dynastie, zoals Van Gulik zelf in zijn Nawoord schrijft, met nog meer interessante informatie. Overigens plaatst de auteur Tie in het China van de zeventiende eeuw tijdens de Ming-dynastie omdat hem dat meer vrijheid gaf in de kiezen van het decor van zijn verhalen.

Zoon Thomas van Gulik geeft in de inleiding nog meer wetenswaardigheden over zijn vader, over rechter Tie en over dit boek, dat dateert uit 1959. Tie als verpersoonlijking van het gezag is een overtuigd confucianist en heeft weinig op met het taoïsme.

De rechter Tie boeken zijn in 38 delen verschenen. Onder de vele fans bevond zich onder meer Agatha Christie. Destijds heb ik zelf alle rechter Tie-boeken verslonden. Het herlezen na vele jaren was voor mij een feest van herkenning. Een mooie authentiek Chinees aandoende plot, een wat ongeduldige, maar uiterst scherpzinnige rechter Tie en prachtige illustraties van de auteur.

Wie rechter Tie niet kent moet nu snel met hem kennismaken. Wie hem wel kent wacht vast met mij op het volgende deel uit de serie.

Dit boek is op woesdag 9 september 2015 besproken in het programma Puur Cultuur van MeerRadio. Het geluidsbestand staat hieronder.

 

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Cultuur, Deel van een reeks, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.