Karen Blixen pakt je bij de strot

HethuisaandeSontDolores ThijsHet huis aan de Sont. ISBN 978-94-6068-212-4, 252 pagina’s, € 19,95. Baarn: Marmer 2015.

Het leven van Karen Blixen na Out of Africa.

Na haar scheiding van baron Bror von Blixen vertrekt Karen Blixen naar Kenia. Daar ontmoet ze haar grote liefde Denys Finch Hatton. Na zijn dood zet Barones Blixen – zoals ze zich blijft noemen- een koffiefarm in Kenia op. Dat wordt een fiasco. Karen besluit in 1931 terug te gaan naar het landgoed van haar jeugd: Rungstedlund in Denemarken. Ze is ziek en teleurgesteld. Op het landgoed zal ze als schrijfster een nieuw leven opbouwen.

Karen Blixen schreef onder meer Out of Africa. Daarmee werd ze wereldberoemd. Maar ook haar andere werk is zozeer geapprecieerd dat ze meermalen werd genomineerd voor de Nobelprijs.

Maar daarbij is de Barones ook nog eens uitermate excentriek. De wereld draait om háár, iedereen moet naar haar pijpen dansen. Soms is dat geen probleem, maar ze kan ook bijzonder nukkig en onsympathiek zijn. Tegen haar vrienden, maar ook tegen haar personeel. Een van die personeelsleden was Caroline Carlsen. Madam Carlsen kwam in 1949, samen met haar vierjarige zoon Nils, op het landgoed als huishoudster en bleef daar de rest van haar leven – ze stierf in 2003 – wonen, ook na Blixens dood.

DoloresThijsDolores Thijs (1944) is journalist en schrijver (zie ook https://www.leeskost.nl/?p=4324). Aanvankelijk woonde en werkte ze in Vlaanderen, nu in Nederland. Het verhaal van Karen Blixen ‘overkwam’ haar. Ze bewonderde de auteur en ging haar graf bezoeken. Daar ontmoette ze Madam Carlsen, hun gezamenlijke bewondering leidde tot veel gesprekken en uiteindelijk dit boek.

Daarmee gaat dit boek over Karen Blixen, verteld door Caroline Carlsen. Ook haar zoon Nils en secretaresse Clara Selborn vertelden hun verhaal over de Barones. Dat maakt het verhaal echter geen dorre opsomming van feiten. De auteur heeft er een prachtige historische roman van gemaakt, die boeit van begin tot eind.

Prachtig zijn bijvoorbeeld de onderhuidse spanningen getekend tussen de Barones en Caroline Carlsen. De Barones is tot haar grote spijt kinderloos gebleven en nu ziet zij in Nils de kans alsnog moeder te zijn. Ze verwent hem, staat dingen toe die van zijn moeder niet mogen, maar vertelt hem ook prachtige verhalen waar de kleine jongen dol op is en die leerzaam zijn bovendien. Maar toch: Caroline is de moeder. En de Barones daagt haar daarmee uit. De kleine jongen reageert klassiek: hij speelt zonder dat hij er erg in heeft de vrouwen soms tegen elkaar uit.

Wie het werk van Blixen bewondert mag dit boeiende boek helemaal niet missen. Wel vond ik dat er heel veel platte tekst in stond: dichtgedrukte pagina’s zonder losse alinea’s, zonder de tekst-‘ademhaling’ die gesprekken een verhaal bieden. Maar wie zo boeiend schrijft als deze auteur, pakt de lezer toch wel bij de strot.

Een boek om achter elkaar uit te lezen.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Biografie. Bookmark de permalink.