Egoseks, Antiseks en Spermacompetitie

VoortplantingStephan van DuinVoortplanting. ISBN 978-90-453-1760-1. 158 pagina’s, € 9,99. Amersfoort: BBNC uitgevers 2015.

Verbazingwekkende en hilarische weetjes over het wat en hoe van seks.

Voortplanting. Seks. Het lijkt het normaalste wat er is. En normaal is voortplanting zeker, anders had u hier niet zitten lezen en was die hinderlijke mug zo-even niet op uw arm geland. Twee ‘producten’ van voortplanting, al wijkt hun seksleven aardig af. Maar toch, of we het nu over mensen hebben of over de meest merkwaardige dieren: we vinden seks allemaal leuk. Ieder op eigen wijze.

Hoe mensen elkaar verleiden weten we wel zo’n beetje. Maar moeten zee-egels ook eerst uit eten samen? Gaan cichliden (baarsachtige vissen) ook samen dansen? En de koe in de wei, vindt die seks ook leuk? Of laat ze zich domweg bevruchten?

Over al die facetten van voortplanten: de Egoseks van de waterjuffers, de Antiseks van de panda’s en de Spermacompetite onder mannetjesdieren en nog véél meer, gaat het verrukkelijke boekje Voortplanting. Een boekje om uitgebreid in en aan te snuffelen, en beschouw dat snuffelen dan als onschuldig, want het boekje staat al bol van de seks.

StephanvanDuinStephan van Duin (1984) studeerde biologie in Wageningen en Californië. Hij legt zich toe op het verspreiden van wetenschap. Dat doet hij door het schrijven van artikelen, door werk voor musea (bv NEMO) en optredens voor festivalpubliek. Hij schreef ook al het ‘weetjesboekje’ Biologie.

Op de kaft van het boek staat ‘voor in bed, op het toilet of in bad’. En zo is het. De tientallen weetjes zijn losse stukjes, hilarisch, vrolijk en uiterst leesbaar geschreven. Je leest het niet in één ruk uit. En wie het boekje ‘in publiek’ leest, zal telkenmale de neiging hebben enthousiast te roepen: ‘Moet je nou eens horen! Wist je dat….’.

Want hoe dat nu zit met bovengenoemde koe? Zo: Koeien zijn soms meer opgewonden om met een stier te paren als er andere koeien in de buurt zijn’. Het lekker-puh-gevoel van een meisje dat een mooie man in het bed krijgt.

Van Duin eindigt met de opmerking dat hij helaas te weinig ruimte heeft om nog heel veel andere Voortplantings-feitjes te melden. We wachten op deel 2. Afgesproken Van Duin?

En geven nog graag één zo’n feitje weg dat hij graag zou uitdiepen maar waaraan hij niet toekwam: Menselijke mannen komen klaar na 100 tot 500 stoten. Ga maar tellen dames en heren! Kijken hoe ver u komt.

Een uiterst charmant boekje, een cadeauboekje (ook al vanwege de prijs), een boekje voor volwassenen en weetjes-nieuwsgierige kinderen: van het soort dat de Kijk of het WNF-blad leest. Het mag in geen schoolbibliotheek ontbreken.

Wetenschap voorzien van een brede lach!

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Biologie, Seksualiteit. Bookmark de permalink.