Wageningse gifmoord geduid

DemoordopdeboekverkoopsterFrank WestermanDe moord op de boekverkoopster. ISBN 978-94-6225-103-8, 96 pagina’s, € 8,95. Ook verkrijgbaar als longread en ebook voor € 2,99. Amsterdam: Uitgeverij Fosfor 2014.

Het hoe en waarom van de ‘Wageningse gifmoord’ op de voormalige boekhandelaar Marian Heij.

In mei 2012 overleed Marian Heij (60), voormalig eigenaar van de Wageningse Boekhandel Kniphorst. Haar familie vermoedde dat er gif in het spel was, wat leidde tot de arrestatie van Marians derde echtgenoot en enig erfgenaam, de Marokkaan Nasreddine S., een soort loverboy van middelbare leeftijd, die zich aan vrouwen opdrong met de vraag of ze hem wilden helpen met het leren van Nederlands.

FrankWestermanIr. Frank Westerman (1964), die zelf in Wageningen studeerde, is journalist, programmamaker en auteur van verschillende boeken. Hij reconstrueerde het privé- en zakelijke leven van Marian, interviewde verschillende mensen uit haar omgeving en schonk daarbij aandacht aan het culturele leven in Haarlem in de jaren zeventig van de vorige eeuw, waar Marian het vak leerde bij de bekende boekhandel H. de Vries, en in het soft-linkse multiculti Wageningse milieu. Hij schetst de mentale verandering bij Heij en legt verband met de boeken die ze in bepaalde perioden las. Die verandering leidde ook tot haar verliefdheid op en trouwen met Nasreddine, waarna ze de boekhandel verkocht en zich financieel door hem liet uitkleden. Is dit meer dan speculatie? Het is in ieder geval bijzonder intrigerend.

Nasreddine is inmiddels tot achttien jaar veroordeeld wegens moord. In Hoger Beroep moest echter het onderzoek worden overgedaan. Er is nog geen uitspraak.

De omvang van dit boekje maakt het prima geschikt als Longread, een journalistieke productie die het midden houdt tussen een uitgebreid artikel en een klein boekje. Je hebt het in ruim een uur uit, maar bent dan ook uitstekend over het onderwerp geïnformeerd. Zo’n Longread ook gemakkelijker geactualiseerd worden dan een gedrukt boek, wat de houdbaarheid ten goede komt. De auteur schreef reeds een nawoord over de rechtszaak, het zijn fijn zijn als dat te zijne tijd wordt uitgebreid met de uitspraak in Hoger Beroep.

Thrillerachtige werkelijkheid. Informatief en bijzonder interessant.

Dit boek is tevens op donderdag 18 juni  2015 besproken in het programma MeerInformatief van MeerRadio. Het geluidsbestand staat hieronder.

Update: Op 1 november 2016 werd het vonnis van achttien jaar in hoger beroep bevestigd door het Hof in Arnhem, dat sprak van een ‘afschuwelijke moord’. Volgens het Hof is er geen twijfel dat S. de dader is en heeft Heij ‘een afschuwelijke lijdensweg moeten ondergaan’. S., die nog steeds alles ontkent, kondigde aan in cassatie te gaan bij de Hoge Raad.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Misdaad, Non Fictie. Bookmark de permalink.