Kunnen nachtegalen huilen?

DenachtegaalKristin HannahDe nachtegaal. Vertaald uit het Amerikaans (The Nightingale) door Corrie van den Berg en Daniëlle Stensen. ISBN 978-90-225-7380-8, 526 pagina’s, € 19,99. Amsterdam: Boekerij 2015.

De oorlog drijft twee zussen uiteen die elkaar toch niet los willen laten.

Na het overlijden van moeder hebben de zusjes Vianne en Isabelle zich aan elkaar vastgeklampt. Maar toch heeft het leven ze later, mede door hun grote leeftijdsverschil, uit elkaar gedreven. De rustige Vianne woont met man en kind op het platteland. De obstinate, jonge Isabelle woont in Parijs.

De Tweede Wereldoorlog drijft Isabelle als vluchteling de stad uit, naar haar zus. Isabelle wil het verzet in, als Edith Cavelle in de Grote Oorlog. Die vrouw werd gefusilleerd en door de Britten beschouwd als een soort Florence Nightingale. (De veelzeggende naam van de zusjes is Rossignol: Nachtegaal). Het is een rol die Isabelle romantiseert: zo wil zij leven! Ze zal Britse piloten gaan redden.

Viannes man moet de oorlog in en komt in een werkkamp terecht. Ze krijgt de Duitse officier Wolfgang Beck ingekwartierd. Hij gedraagt zich als een ‘heer’, maar toch, Isabelle maakt zich er woedend over en laat haar ongenoegen luid en duidelijk blijken. Vianne accepteert de man, ze vreest voor het welzijn van haar gezin en smeekt Isabelle zich rustig te houden.

Vianne is later zo naïef om de Duitser dingen te vertellen die heel gevaarlijk kunnen zijn voor haar collega’s en haar buurvrouw en beste vriendin. Ze komt in nood. En ze staat dan voor een gigantisch probleem: moet zij andere mensen gaan verraden om haar eigen gezin te redden? En Isabelle? Mag die voor haar verzetswerk de zus in gevaar brengen die haar onderdak bood? Wie en wat is belangrijker en hoe weeg je zulke belangen af?

KristinHannahKristin Hannah (19690) studeerde Rechten. Inmiddels schreef ze twintig romans. Ze woont afwisselend aan de Amerikaanse Westkust en op Hawaii.

Dit is een romantisch en een spannend boek, het grote thema is echter trouw. Trouw aan je eigen principes, trouw aan je partner, trouw aan je familie, trouw aan het gegeven ‘goed’ en ‘kwaad’. Vooral goed en kwaad blijken niet zo star te zijn, als mensen altijd denken.

De stille verlegen Vianne ontdekt dat ze warme gevoelens gaat koesteren voor die aanvankelijk gehate Duitser, die toch de vijand vertegenwoordigt. En dat, terwijl haar man Antoine is weggevoerd naar Duitsland.

Isabelle wordt verliefd op een van de verzetsmensen. Begrijpelijk, maar in deze situatie levensgevaarlijk: stel dat zij wordt opgepakt, zou ze voor hem dan doorslaan? En wat heeft dat dan voor gevolgen? Hoe leef je überhaupt als om je heen de wereld ineenstort? Blijf je dan op de been of huil je en stort je mee in? Het is een kwestie van keuzes maken.

De zussen Rossingnol hebben het goed samen en ze hebben het zwaar samen. Net als in hun jeugd. En net als vroeger zoeken ze steun bij elkaar. Lachend en heel vaak huilend.

Kristin Hannah begint dit boek met een uitspraak van Vianne, als deze in 1995, in het zicht van haar dood, terugkijkt op de oorlog: Als ik één ding in mijn lange leven heb geleerd, is het dit: in de liefde ontdekken we wie we willen zijn; in de oorlog ontdekken wie we zijn. Het verhaal van De nachtegalen.

Een boek om achter elkaar uit te lezen. En, omdat het een dikke pil is, echt een boek voor een lees-vakantie.

Aangrijpend en meeslepend boek over liefde en trouw.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Fictie, Tweede Wereldoorlog. Bookmark de permalink.