Misdaad en magie in donker Afrika

DeGroteHeelmeesterArthur Niggebrugge – De Grote Heelmeester. ISBN 978-90-452-0570-0, 318 pagina’s, € 15,00. Uithoorn: Karakter 2015.

Thriller op de grens van de Oude en Nieuwe Wereld.

Tom en Suzanne van Amstel, chirurg en kinderarts, vestigen zich met hun jonge kinderen Vincent en Emma in Ghana bij een afgelegen hospitaal in Battor. Hoewel zij er als Westerse artsen continu aan het werk zijn, betekent dat niet dat de bevolking geen waarde meer hecht aan de kracht van de medicijnman. Vooral de Dunsunyi van Bgorlekpoe wordt hoog geacht: hij zou in direct contact staan met God en al veel mensen, en vooral kinderen, voor de poorten van de dood hebben weggesleept.

Als de 8-jarige Emma door een zeer giftige pofadder wordt gebeten heeft Tom een paar uur daarvoor het laatste antiserum net aan een ander kind toegediend. Hij gaat ten einde raad met zijn chauffeur naar Accra, heen en terug 10 uur rijden, om serum voor Emma te halen. Maar: onderweg krijgt de jeep een klapband en de reserveband is stukgesneden. Er is duidelijk sabotage in het spel.

Intussen verergert Emma’s toestand en als zij in coma dreigt te raken, haalt de Afrikaanse arts in uiterste wanhoop toch de Dunsunyi erbij. Misschien kan híj Emma’s dood voorkomen nu haar vader haar niet kan redden.

Het onheil dat Tom en Suzanne van Amstel overvalt, mag toevallig lijken maar er schuilt een duivels complot achter. Een complot dat, zoals zoveel misdaden, op geld en op macht gebaseerd is. Alle ziekenhuizen in Ghana regelen de inkoop van hun medicijnen via één adres. En op dat ene adres zitten lieden die heel snel rijk willen worden. Is het niet goedschiks dan kwaadschiks.

De Grote Heelmeester Dumsunyi staat met zijn magie lijnrecht tegenover de wijze waarop de Van Amstels opereren. Toch geldt voor alle drie dat zij zieken willen genezen, ieder op zijn eigen manier. Die tegenstellingen tussen de oude en nieuwe wereld worden in schitterend getekend.

ArthurNiggebruggeArthur Niggebrugge (Amsterdam, 1960) werkte eerst als piloot bij de luchtmacht. Daarna ging hij medicijnen studeren. Hij werkte een aantal jaren als chirurg in Ghana. Momenteel werkt hij als traumachirurg in het Haagse Bronovoziekenhuis. Hij runt met zijn vrouw in Leiden De Schuilplaats, een opvangproject voor dak- en thuislozen. Niggebrugge begon 3,5 jaar geleden te schrijven. Deze thriller is zijn debuut, waarin hij Ghana tekent in brede streken tekent, vol kleuren, geuren en gebruiken.

Wie ooit in Ghana (maar ook in andere Afrikaanse landen) op het platteland is geweest en kennis gemaakt heeft met de manier van leven daar, zal aan dit boek bijzonder veel genoegen beleven. Lees dit en sluit tussentijds af en toe even de ogen: u bent in Afrika terug.

De corruptie rond de handel in medicijnen, de anatomische lessen uit het ziekenhuis en de tweestrijd tussen vertrouwen en verraad, macht en barmhartigheid, traditie en moderne wetenschap, maken dit een buitengewone thriller.

Hopelijk vindt deze auteur tussen zijn enorme hoeveelheid werk door tijd om nog meer thrillers te schrijven. Hij heeft het in de vingers.

Voortreffelijke en spannende thriller.

Dit bericht is geplaatst in Afrika, Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.