Snoeiharde thriller

OnmenselijkemensenRob van Doorn – Onmenselijke mensen. ISBN 978-90-8660-271-1, 294 pagina’s, € 18,95. Arnhem: Ellessy 2015.

Ontvoering, zware criminelen en illegale wapenhandel.

Jolanda, de zestienjarige dochter van de Haarlemse wethouder Frits Halen, wordt op klaarlichte dag ontvoerd. De wrede ontvoerders stellen een onmogelijke eis aan haar vader, waardoor het tot dan toe gelukkige gezin volledig ontwricht raakt.

De politie lijkt machteloos. Frits laat het er echter niet bij zitten en gaat zelf op onderzoek uit. Hij wordt daarbij geholpen door zijn oude vriendin Ingrid van Ostade, directeur van de AIVD, die echter van meet af aan wordt tegengewerkt door andere autoriteiten en met name de MIVD, de militaire inlichtingendienst.

Intussen is Marjan Liter, verpleegkundig sergeant bij de Luchtmobiele Brigade, op zoek naar een verklaring voor de vliegramp in Afghanistan, waarbij haar vader om het laven kwam. Als haar pad dat van Frits Halen kruist besluiten ze te gaan samenwerken. De nasporingen van Marjan in de Verenigde Staten leiden tot meer informatie: een oud-Directeur van de CIA en gevaarlijke Bosnische Serviërs zijn bij de ontvoering van Jolanda betrokken. Kan zij nog levend worden bevrijd?

De ontwikkelingen volgen elkaar steeds sneller op en brengen Frits en Marjan onder meer naar Belgrado en Frits later ook naar de Jordaanse hoofdstad Amman. De tegenwerking van de Nederlandse overheid, vooral van de MIVD, maakt het allemaal niet gemakkelijker. En dan wordt Frits ook nog gevangen genomen en gemarteld. Is alles voor niets geweest?

RobvanDoornRob van Doorn (1954) was onder meer gemeenteraadslid en wethouder In Haarlem. Hij debuteerde met Haarlem Centraal (https://www.leeskost.nl/?p=3033), waarin ook Frits Halen de hoofdrol speelde. Dit vervolg, waarin Halen minder geitenwollig overkomt, kan heel goed zelfstandig gelezen worden. Van Doorn verbindt de internationale illegale wapenhandel met de CIA, het Nederlandse bedrijfsleven, hoge ambtenaren en gedeelten van de geheime diensten en Servische criminelen. Gelukkig zijn er ook tegenkrachten. Alles wordt uit de kast gehaald, ook bijvoorbeeld het Amerikaanse antraxlaboratorium. Volgens die boek zou de MH17 uit de lucht zijn geschoten door een raket, die onder verantwoordelijkheid van een Nederlands moederbedrijf is gefabriceerd.

Een goed geschreven boek, waarin de focus regelmatig switcht tussen de verschillende actieve personen (goed en slecht). Fijne korte hoofdstukken. De auteur strooit wel in het rond met dodelijke slachtoffers en wreedheden, maar seks ontbreekt. Als maar een deel van het plot rond de internationale wapenhandel op waarheid berust moeten we ons ernstig zorgen maken.

Pageturner.

Dit boek is tevens op donderdag 18 juni  2015 besproken in het programma MeerInformatief van MeerRadio. Het geluidsbestand staat hieronder.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.