Van glimlach tot dijenkletser

RondjevoordehelezaakPeter van StraatenRondje voor de hele zaak. ISBN 978-90-76174-53-2, 160 pagina’s, € 14,90. Amsterdam: De Harmonie 2015.

Cartoonist Peter van Straaten (1935) heeft een grote schare fans. Velen beginnen de dag met een lach na het omslaan van het volgende blad van Peter’s zeurkalender. Veel tekeningen werden gebundeld op thema gebundeld (zie ook https://www.leeskost.nl/?p=627, https://www.leeskost.nl/?p=819, https://www.leeskost.nl/?p=1394 en https://www.leeskost.nl/?p=2995).

De tekeningen van deze bundel spelen zich af in en om het café. We zien prachtige dronken lorren (m/v), meewarige kijkende kroegbazen, jolige vrouwen van onbestemde leeftijd, boze echtgenotes en olijke bejaarden aan de neut.

rondje1Met het omslag en enkele door de uitgever ter beschikking gestelde illustraties proeven we al iets van de sfeer. Het is moeilijk, maar toch doe ik een bescheiden poging met behulp van de immer treffende bijschriften nog enkele tekeningen te beschrijven.

Oude man tegen echtgenote waarvan je alleen de rug ziet: ik neem nog een jonkie, moet jij nog wat of ga je lekker naar huis?

‘Belegen’ vrouw grijpt jongeman in het kruis: dag lekker ding! Weet je nog, gisteravond? Ach, ach, ach, wat was je dronken.

Vrouw tegen man die zijn hand onder haar rok stopt: zoek je iets?

rondje2Beetje trieste man tegen vrouw aan hetzelfde tafeltje: natuurlijk zeg ik dat tegen alle vrouwen. Wat moet ik anders zeggen?

Kijvende vrouw tegen keurig geklede heer: lul! Met je miezerige beeveetjes!

Stel in cafédeur, vrouw duwt man naar buiten: Gauw wegwezen! Bekende Nederlanders!

Jongeren tegen wat oudere man met duidelijk jongere vrouw: Ga je lekker, opa?

Oude mannen vertederd over jonge man die zijn hand op het gedeeltelijk ontblote bil van zijn meisje legt: Tja…….

PetervanStraatenTrieste oudere man tegen barkeeper: Sinterklaas hebben we weer gehad. Nou kerstmis nog.

Oudere man tegen wat jongere vrouw: Als ik niet zo’n ouwe lul was zou ik je een oneerbaar voorstel doen.

Ik hoop hiermee iets van de sfeer van melancholische, maar soms ook heel vrolijke boek te hebben overgebracht. Maar die sfeer wordt pas compleet met de tekeningen erbij.

Goede wijn behoeft geen krans. Geniet er van.

Dit boek is tevens op woensdag 15 april 2015 besproken in het programma Puur Cultuur van MeerRadio. Het geluidsbestand staat hieronder.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Cartoons, Humor. Bookmark de permalink.