Drie-eenheid tot in de dood

HemelenMarion PauwHemelen. ISBN 978-90-414-2486-0, 286 pagina’s, € 19,99. Amsterdam: Ambo / Anthos 2014.

Omdat vader het familiekapitaal er doorheen jaagt besluiten de kinderen eensgezind dat hij dient te gaan hemelen.

De 76-jarige Ron Casper heeft zich gedurende zijn leven niet geliefd gemaakt. Hij heeft drie kinderen uit twee huwelijken, maar hield zich naast die huwelijken ook nog continu met andere, liefst jonge, vrouwen bezig. Een aardige vader was hij evenmin. Zijn inmiddels volwassen kinderen haten hem stuk voor stuk. Maar de oude is nog steeds de baas van de fabriek in schoonheidsmiddelen, waarin één zoon en dochter hoge functies hebben en waarvan de andere dochter aandeelhouder is.

Als vader in hoog tempo het familiekapitaal in bordelen gaat uitgeven, belegt het trio een vergadering. De fabriek gaat failliet op deze manier. Er is maar één oplossing: Ron Casper moet gaan hemelen. Maar hoe? En wie neemt dat karwei op de schouders?

MarionPauwMarion Pauw (1973) is auteur, freelance publicist en copywriter. Zij debuteerde in 2005 en brak door in 2008 met Daglicht, waarvoor zij de Gouden Strop ontving. Latere thrillers zijn verfilmd. Hemelen staat op de longlist voor de Gouden Strop 2015.

Het boek speelt zich af in één week. Voor ieder nieuw hoofdstuk dat de gebeurtenissen van die dag inluidt, staat een tekst in cursief: een monoloog van de dader van de moord. Die monoloog verraadt de identiteit van de dader niet. Dat is knap gedaan. Tot het eind toe blijft de lezer in het ongewisse. Hemelen etiketteert zich daarmee tot een echte whodunit.

Ondanks de snode plannen van de drie kinderen Casper draait het boek niet alléén om hen. Eigenlijk mogen de kinderen elkaar helemaal niet. Zij zijn alleen nú verenigd, in hun plannen, omdat hun familiekapitaal dreigt te worden ontnomen. De lezer duikt mee hun jeugd in, wordt geconfronteerd met vaders wandaden en krijgt op die manier begrip voor hun haat. Ron Casper is kortweg gezegd een echte seksmaniak. Elk van zijn kinderen heeft daar leed en een tic van meegekregen.

Hoe de oude man tenslotte aan zijn eind komt, laten we uiteraard in het midden. Eén ding is zeker: de auteur heeft geen medelijden met hem gehad.

Pakkende thriller met een bijzonder thema. Nooit eerder elders gelezen.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.